Business Internaţional

Miniştrii de finanţe europeni negociază intens modul în care vor fi sancţionate ţările indisciplinate bugetar

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2010, 23:35 18

În cadrul discuţiilor avute la începutul săptămânii, miniştriiUE au susţinut impunerea unor sancţiuni mai dure ţărilor careîncalcă regulile privitoare la buget şi a unor măsuri disciplinarepentru ţările cu un nivel ridicat al datoriilor, însă au avutpăreri diferite cu privire la modul în care ar trebui impuse acestesancţiuni, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

"Discuţiile au evidenţiat un grad ridicat de convergenţă asupraunor subiecte importante legate de supravegherea bugetară şieconomică", a declarat preşedintele UE Herman van Rompuy laîncheierea discuţiilor miniştrilor de finanţe din Bruxelles.

Aceştia au fost de acord că mult mai multă atenţie trebuieacordată datoriilor, iar ţările cu datorii ce depăşesc limita UE de60% din PIB şi nu le reduc rapid ar trebui să se confrunte cuacţiuni disciplinare, a declarat Rompuy. A existat de asemeneasusţinere pentru un nou sistem de sancţiuni.

"Sancţiunile ar trebui introduse mai devreme şi să se bazeze peun spectru mai larg de măsuri de aplicare. Miniştrii au susţinutnecesitatea întăririi sancţiunilor în zona euro", potrivitpreşedintelui UE. Discuţiile miniştrilor s-au concentrat asuprapropunerilor Comisiei Europene referitoare la noi sancţiuni pentruţările din zona euro care încalcă reglementările Pactului pentruStabilitate şi Creştere. Oficialii UE consideră că noile reguli,mai stricte, vor contribui la preîntâmpinarea unei noi crize adatoriilor suverane similară celei generate de Grecia în acest anşi la recâştigarea încrederii pieţelor. În acelaşi timp însă, noilepropuneri ar putea spori tensiunile dintre ţările membre ale UE,care nu au aceeaşi poziţie privitoare la cât de strict ar trebui săfie noul regim.

În cadrul unei scrisori adresate miniştrilor, ministrul germande finanţe Wolfgang Schaeuble arată că doreşte ca regulile bugetaresă fie mai stricte şi să includă sancţiuni cvasiautomate. Comisia apropus în acelaşi timp ca numai o majoritate calificată de miniştriUE să poată pune capăt sancţiunilor.

Ministrul francez al economiei Christine Lagarde a declarat însăcă acest caracter automat al impunerii sancţiunilor nu reprezintă oidee bună.

"O putere aflată în întregime în mâinile experţilor nu este oidee bună. Credem că puterea politică trebuie să aibă în continuareun rol", a declarat Lagarde.

Comisia urmează să-şi prezinte noile propuneri astăzi.

În prezent, ţările pot fi deja amendate şi li se poate cere săconstituie un depozit de 0,2% din PIB. Depozitul se poatetransforma în amendă dacă deficitul excesiv nu este corectat dupădoi ani. Totuşi, o astfel de amendă nu a fost impusă până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO