Business Internaţional

Ministrul de Finanţe grec vrea un acord cu creditorii luni

Ministrul de Finanţe grec vrea un acord cu creditorii luni

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

02.07.2015, 10:35 1646

"Luni, creditorii vor fi primit mesajul poporului grec. Ei sunt pregătiţi de acord, dar voiau să audă poporul", a declarat Varoufakis pentru postul public de telviziune ERT.

Iar Grecia, la rândul său, "vrea luni dimineaţa o discuţie substanţială cu privire la o soluţie viabilă", şi anume care să cuprindă propuneri referitoare la restructurarea datoriei greceşti şi în vederea relansării, a adăugat el. Cu această condiţie, "suntem pregătiţi să acceptăm măsurile dificile", a subliniat ministrul grec al Finanţelor.

Yannis Varoufakis i-a acuzat pe creditorii ţării sale de şantaj, afirmând că măsurile cu privire la bănci au fost impuse cu scopul de a obţine un vot în favoarea noilor măsuri dure de austeritate.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au respins miercuri seara orice negocieri până după referendumul prevăzut duminică.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a scăzut miercuri noaptea ratingul datoriei greceşti, evocând un "risc suplimentar" pe care referendumul prevăzut dumincă îl reprezintă pentru creditorii privaţi din ţară. "Anunţarea unui referendum creează un risc suplimentar, mai presant, pentru creditorii privaţi", a anunţat agenţia, scăzând ratingul Greciei la "CAA3", cu un nivel deasupra categoriei "incapacitate de plată iminentă".

Banca Centrală Europeană menţine neschimbat plafonul ajutorului de urgenţă către băncile greceşti. BCE a anunţat miercuri seara că rămâne "pregătită să intervină dacă şi atunci când este necesar", a dat asigurări o sursă bancară elenă, adăugând că "nicio altă decizie nu a fost luată" de către Banca centrală. Scăderile ratingurilor datoriei suverane şi a marilor bănci din Grecia, operate săptămâna aceasta de către agenţii, alimentează temeri cu privire la o depreciere a titlurilor greceşti emise de către băncile elene ca garanţii pentru aceste împrmuturi de urgenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO