Business Internaţional

Ministrul francez de finanţe, cele mai mari şanse pentru conducerea FMI

Ea este candidatul cu cele mai mari şanse la şefia FMI

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

20.05.2011, 13:23 493

Ministrul francez al Finanţelor,Christine Lagarde, pare să aibă cele mai mari şanse să-lînlocuiască pe conaţionalul Dominique Strauss-Kahn în poziţia dedirector general al FMI, din moment ce ţările emergente nu reuşescsă se unească în spatele unui candidat, transmiteBloomberg.

Secretarul general al TrezorerieiStatelor Unite, Timothy Geithner, a cerut joi numirea urgentă aunui nou director general, iar administraţia Obama a evitat săsusţină deschis vreun candidat.

"Vrem să vedem un procestransparent, care să conducă la o succesiune promptă", a afirmatGeithner într-un comunicat.

John Lipsky, adjunctul care apreluat interimatul în poziţia de director general, "va conduce cuexperienţă şi abilitate Fondul în acest moment critic pentrueconomia globală", a adăugat oficialul american.

Oficialii europeni fac presiunipentru a menţine un candidat propriu pe poziţia de directorgeneral, conform cu o tradiţie care datează încă de la înfiinţareainstituţiei, în 1945. FMI fuzniează o treime din pachetele debailout ale ţărilor europene şi a aprobat anul trecut împrumuturide urgenţă în valoare totală de 91,7 miliarde de dolari.

Italia şi Suedia o sprijinădeschis pe Lagarde, iar ziarul german Handelsblatt scrie căguvernul de la Berlin se pregăteşte să se alăture grupului desusţinători ai ministrului francez.

Cancelarul german Angela Merkel adeclarat într-o conferinţă de presă că problemele din Europa impunun candidat european, dar a refuzat să nominalizeze o persoanăpreferată.

"Aş spune că pe Christine Lagardeo recomandă calităţi remarcabile", a declarat joi ministrulFinanţelor din Suedia, Anders Borg, într-un interviu pentruBloomberg Television. Sexul feminin "este un avantaj", din momentce "jumătate din omenire nu a fost reprezentată ca directorgeneral" al FMI, a adăugat el.

Premierul italian SilvioBerlusconi a afirmat că Lagarde ar fi "o alegere excelentă",potrivit unui comunicat transmis joi de guvernul de la Roma.Berlusconi a adăugat că este "de importanţă fundamentală" ca Europasă ajungă la un candidat comun cât mai repede cuputinţă.

Între timp, oficialităţi din maimulte state cu economii emergente, precum Thailanda, Rusia sauAfrica de Sud, au declarat că următorul director general al FMI artrebui să provină dintr-o ţară aflată în curs dedezvoltare.

Economiile emergente nu au reuşitînsă până acum să se ralieze în spatele unui candidat unic, aşa cumo susţin liderii europeni pe Lagarde.

China nu a sprijin public vreuncandidat, iar Tailanda şi Insulele Filipine îl susţin pe ministrulFinanţelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam.

Guvernul chinez l-a întrebat PeterMandelson, fost ministru al afacerilor în Marea Britanie şi comisareuropean pentru comerţ, dacă este interesat de poziţie, potrivitziarului The Guardian, care nu a precizat sursainformaţiilor.

Strauss-Kahn, fost ministrufrancez al finanţelor şi al zecelea director general al FMI, ademisionat joi, la patru zile după ce a fost arestat la New Yorkpentru acuzaţii de tentativă de viol. El susţine că estenevinovat.

Preşedintele Uniunii Europene,Herman Van Rompuy, a cerut o decizie urgentă privind noul lider alFMI, notând că arestarea lui Strauss-Kahn a împiedicat eforturilede rezolvare a crizei financiare din Grecia.

"Nu putem pierde timpul. Resimţimo deficienţă de leadership în soluţionarea crizei din Grecia", adeclarat Vam Rompuy joi la Bruxelles.

Directorul general adjunct al FMIJohn Lipsky va asigura interimatul în funcţia de directro generalpână la selectarea unui nou lider, a anunţat FMI într-un comunicattransmis miercuri. Lipsky, fost economist şef al JPMorgan Chase, seva retrage în luna august.

Lipsky a calificat-o pe ChristineLagarde drept "foarte, foarte talentată" şi "un lidercapabil".

Salariul lui Strauss-Kahn era, îniulie 2009, de 441.980 de dolari pe an după impozitare, plus unfond de cheltuieli de 79.120 dolari, de asemenea după taxe.Fondurile "i-ar fi permis un nivel de trai adecvat poziţiei dedirector general", potrivit contractului său. În plus, fostul şefal FMI putea deconta "cheltuieli rezonabile de divertisment" şicălători first-class.

Potrivit regulilor FMI, ConsiliulExecutiv selectează directorul general, iar oricare membru alforului poate face o nominalizare. Înainte de numirea luiStrauss-Kahn, în 2007, Consiliul a subliniat că orice candidat"trebuie să aibă un trecut distins în chestiuni de politicãeconomicã la nivel înalt" şi "să demonstreze capacităţilemanageriale şi diplomatice necesare pentru conducerea uneiinstituţii cu caracter global".

Perioada de nominalizare din 2007a durat circa două luni, de la începutul lui iulie până lasfârşitul lui august. Consiliul s-a întâlnit cu fiecare candidat şia încercat să selecteze directorul general prin consens, şi nu prinvot majoritar. Numirea a fost făcută la trei luni după demisia luiRodrigo de Rato.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO