Business Internaţional

Ministrul german de externe: Criza din Ucraina riscă să scape "de sub control"

Ministrul german de externe: Criza din Ucraina riscă să...

Autor: Luminiţa Bogdan

29.08.2014, 18:11 608

"Situaţia, care era deja periculoasă în estul Ucrainei, a atins un nou nivel", a avertizat ministrul german de Externe, în contextul în care şefii diplomaţiilor europene urmează să analizeze la reuniunea de la Milano răspunsul UE faţă de trimiterea trupelor ruse în Ucraina.

"Observăm că are loc o încălcare a frontierelor, ceea ce provoacă temeri în legătură cu riscul ca situaţia să scape de sub control. Trebuie să punăm capăt acestei situaţii pentru a împiedica o confruntare militară imediată între forţele ruse şi ucrainene", a adăugat ministrul german de Externe.

El a cerut Rusiei să permită "raţiunii să domine" şi să "joace cu cărţile pe masă", negociind cu Kievul o soluţie politică, înainte să fie prea târziu.

"Dacă situaţia se prelungeşte, găsirea soluţiilor politice va fi din ce în ce mai dificilă (...) Rusia are o responsabilitate şi mai mare în ceea ce priveşte contribuţia cel puţin la încheierea unui armistiţiu pentru a putea continua discuţiile", a adăugat el.

În vederea unor presiuni în acest sens, mai mulţi miniştri s-au pronunţat în favoarea extinderii sancţiunilor adoptate la sfârşitul lunii iulie, care vizează mai multe sectoare ale economiei ruse.

"Pe termen scurt, trebuie să analizăm impunerea unor sancţiuni suplimentare", UE "nu poate să nu reacţioneze în urma escaladării" crizei, a declarat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard.

O decizie în acest sens nu este aşteaptă la reuniunea informală de la Milano a miniştrilor europeni de Externe, iar problema impunerii unor noi sancţiuni, care continuă să provoace divergenţe în rândul statelor membre din cauza costurilor pentru economia statelor din Uniunea Europeană, urmează să fie decisă la summitul şefilor de stat şi de guvern programat sâmbătă la Bruxelles.

"Doar sancţiunile nu sunt suficiente", întrucât preşedintele rus Vladimir "Putin este gata să-şi sacrifice populaţia", a apreciat şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt.

Împreună cu NATO, care a avut vineri dimineaţă o reuniune de urgemţă pe tema crizei din Ucraina, UE trebuie să ofere "toată susţinerea posibilă, financiară şi materială" Kievului, a subliniat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO