Business Internaţional

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel:Încetarea acordurilor INF,START ar afecta grav Europa;există riscul unui Război Rece

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel:Încetarea...

Autor: Mihai Draghici

16.08.2017, 18:13 752

Eventuala încheiere a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi a Acordului START va afecta grav securitatea Europei, avertizează ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, constatând că, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi Rusia, există riscul reizbucnirii Războiului Rece.

"Posibila încheiere a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi refuzul de prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic) sunt evenimente care vor afecta în primul rând Europa", a declarat Sigmar Gabriel după o reuniune a unei Comisii privind riscuri asociate armamentului nuclear.

"Sunt de acord cu opiniile experţilor că sunt repetate cele mai grave erori ale Războiului Rece" şi că lumea se îndreaptă spre "Războiul Rece 2.0.", a adăugat şeful diplomaţiei germane, citat de site-ul agenţiei ruse Tass.

Ţările europene trebuie să asume un rol mai activ în negocierile privind reducerea arsenalului atomic, recomandă Sigmar Gabriel. "Germania ar trebui să discute mai activ cu Statele Unite şi cu Rusia pe această temă, în cadrul NATO", a subliniat şeful diplomaţiei de la Berlin.

Administraţia Barack Obama semnala în iulie 2016 că intenţiona să propună Rusiei prelungirea Tratatului START, dar Moscova a condiţionat prelungirea măsurilor de reducere a armamentului strategic de atenuarea preocupărilor privind sistemele antibalistice NATO instalate în Europa, inclusiv în România. Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (START) a fost semnat de Statele Unite şi Rusia în aprilie 2010, la Praga, intrând în vigoare pe 5 februarie 2011, cu valabilitate de zece ani.

Imediat după începerea mandatului, preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, Noul Tratat START, care limitează desfăşurarea focoaselor nucleare ruse şi americane, catalogându-l un acord dezavantajos pentru Washington.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi semnalând că va lua măsuri pentru a se apăra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO