Business Internaţional

Ministrul rus al Economiei: Economia s-a contractat în primul trimestru cu 0,5%, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut

Ministrul rus al Economiei: Economia s-a contractat în...

Autor: Marius Oncu

16.04.2014, 14:16 126

Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB a crescut cu 0,8%, în timp ce, ajustat sezonier, s-a contractat cu 0,5% raportat la trimestrul al patrulea din 2013, a spus Uliukaev, potrivit agenţiilor de presă din Rusia, citate de AFP.

Intrarea în recesiune presupune contracţie economică, raportat la trimestrul anterior, timp de două trimestre consecutiv.

Mulţi analişti consideră că Rusia va intra în recesiune din cauza efectelor situaţiei din Ucraina, unde este implicată în susţinerea forţelor secesioniste proruse.

Ministrul rus nu a făcut referire la Ucraina, dar a recunoscut că economia ţării este afectată de creşterea incertitudinilor şi de ieşirile de capital, având drept cauză "situaţia internaţională".

"Situaţia economică a devenit şi mai încordată, iar factorii interni au fost accentuaţi de nivelul ridicat de incertitudine privind moneda şi pieţele financiare, ieşirile semnificative de capital şi de reticenţa investitorilor de a lua decizii în această situaţie internaţională acută, care s-a dezvoltat pe parcursul ultimelor două luni", a spus el.

Ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat, marţi, că Rusia riscă stagnare a PIB în acest an şi a avertizat că economia se confruntă cu "cele mai dificile condiţii de după criza din 2008", când a trecut printr-o recesiune puternică.

Economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creştere de 1,3%, cel mai slab ritm din 2009 şi uşor sub estimările analiştilor, de 1,4%, ca efect al scăderii investiţiilor pe fondul recesiunii din zona euro. În 2012, PIB-ul Rusiei a în registrat un avans de 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO