Business Internaţional

Miracolul polonez continua: crestere economica de 1,7%

Miracolul polonez continua: crestere economica de 1,7%
28.01.2010, 23:05 274

Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei a crescut anul trecut cu1,7%, in conditiile in care cheltuielile publice si private aureusit sa contrabalanseze cererea scazuta pentru exporturi,potrivit estimarilor preliminare ale biroului national destatistica de la Varsovia, scrie Bloomberg. Cresterea economicainregistrata in 2009 confirma faptul ca Polonia a ramas singurulstat membru ale Uniunii Europene care a reusit sa eviterecesiunea.

Puncteleforte ale economiei estimate la 368 mld. euro au fost cheltuielileguvernamentale si private, care reprezinta doua treimi din PIB sicare au reusit sa compenseze un declin substantial al exporturilor,dupa ce cererea venita din partea statelor vest-europene a inghetatpe fondul recesiunii.

Economia poloneza, de altfel cea mai mare din regiunea estica aUniunii Europene, orienteaza peste 80% din exporturi catre spatiulcomunitar european.

Piata interna - secretul cresterii

"Polonia dispune de o piata interna uriasa, astfel ca este multmai putin dependenta de pietele externe comparativ cu celelaltestate vecine din regiune", a declarat Monika Kurtek, economist incadrul bancii poloneze BPH.

Vanzarile de retail au avansat continuu din aprilie anul trecut,reducandu-se doar de doua ori de la izbucnirea crizei economicemondiale in urma cu doi ani. Astfel, vanzarile de retail au urcatcu 4,6% in noiembrie 2009 comparativ cu aceeasi perioada a anuluiprecedent.

Datoria si deficitul au urcat insa

In ciuda faptului ca majoritatea indicatorilor arata o reveniresustinuta a economiei poloneze, guvernul de la Varsovia are pelista doua probleme majore, datoria publica si deficitul bugetar,estimate pentru 2009 la 51,7%, respectiv 6,5% din PIB.  

Somajul se apropie de media inregistrata la nivelul intregii UE,situandu-se in penultima luna a anului trecut la 8,8%, conformdatelor Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO