Business Internaţional

Mişcarea pentru secesiunea Cataloniei va lovi în economia spaniolă indiferent de rezultat, avertizează analiştii

În ciuda opoziţiei guvernului de la Madrid, preşe­dintele regiunii semiautonome Artur Mas (foto centru), este hotărât să organizeze referendumul privind independenţa Cataloniei, fiind susţinut de aproape două treimi din politicienii din cea mai bogată regiune a Spaniei. Sursa foto - AFP

În ciuda opoziţiei guvernului de la Madrid, preşe­dintele regiunii semiautonome Artur Mas (foto centru), este hotărât să organizeze referendumul privind independenţa Cataloniei, fiind susţinut de aproape două treimi din politicienii din cea mai bogată regiune a Spaniei. Sursa foto - AFP

Autor: Liviu Popescu

10.10.2014, 00:03 634

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuţia Spaniei şi este considerată „uzina ţării“, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Însă Catalonia duce o luptă pentru separarea faţă de Spania, iar militanţii mişcării de secesiune susţin că regiunea şi-ar putea gestiona mai bine resursele şi avuţia decât o face guvernul de la Madrid.

Chiar dacă locuitorii Cataloniei, în care PIB per capita a fost de 26.600 euro în 2013, comparativ cu media de 22.300 euro la nivelul întregii ţări, vor alege să nu se separe de Spania, mişcarea pentru independenţă tot va zgâlţâi economia deoarece investitorii vor rămâne îngrijoraţi că instabilitatea politică va persista.

Incertitudinea în legătură cu viitorul Cataloniei, a cărei contribuţie la economia spaniolă este dublă faţă de cea a Scoţiei pentru Marea Britanie, riscă să majoreze costurile de finanţare şi să „distragă“ atenţia autorităţilor spaniole de la eforturile de reducere a şomajului.

Spre deosebire de votul scoţian, ale cărui condiţii au fost negociate cu Londra, guvernul de la Madrid a anunţat că referendumul pentru independenţă al Cataloniei, programat pentru 9 noiembrie, este neconstituţional. Madridul este însă sfidat de preşe­dintele regiunii semiautonome Artur Mas, susţinut de aproape două treimi din politicienii catalani, care este hotărât să organizeze referendumul, scrie Bloomberg. Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia independentă s-ar poziţiona pe locul 99 în topul celor mai populate ţări la nivel mondial.

Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei independente ar fi de 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât Româ­nia (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Orga­ni­za­ţiei pentru Cooperare şi Dezvol­tare Eco­no­mică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, decât cel al Israelului şi chiar mai mare decât cel al Italiei (25.000 de euro în 2013).

Catalonia este principala destinaţie turistică din Spania, unu din patru turişti străini care au vizitat ţara iberică alegând regiunea semiautonomă.

Aproape 16 milioane de turişti străini, reprezentând 25,7% din totalul turiştilor ajunşi în Spania, au vizitat Catalonia în 2013, în creş­tere cu 8% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor ministerului spaniol al turismului, industriei şi energiei.

 

Ce ar însemna Catalonia independentă

Locul 99 în topul celor mai populate ţări, cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori;

Locul 34 în clasamentul economiilor lumii, cu un PIB de 245 miliarde de euro;

Locul 27 în topul ţărilor lumii în funcţie de PIB per capita (26.600 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO