Business Internaţional

Misiune imposibilă: şeful BCE nu poate slăbi euro şi s-ar putea să nici nu încerce

Misiune imposibilă: şeful BCE nu poate slăbi euro şi...

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2018, 00:00 391

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi are încă o provocare majoră în faţă în acest an în condiţiile în care un euro puternic riscă să-i dea peste cap planurile de a menţine preţurile stabile, mulţi analişti sugerând că acestuia nu-i va fi uşor să găsească o soluţie, scrie CNBC.

Investitorii au luat cu asalt moneda euro în condiţiile în care economia zonei euro îşi continuă creşterea, iar riscurile de ordin politic sunt în scădere. Totuşi, acest lucru ar putea fi o problemă pentru BCE pentru că o monedă mai puternică poate însemna că produsele fabricate în Europa pot deveni mai scumpe şi mai puţin atractive în afara regiunii.

Moneda unică europeană a avansat cu aproape 3% în raport cu dolarul american de la începutul acestui an, într-o perioadă în care BCE încearcă să determine cum să-şi restrângă stimulentele monetare, stimulente care au drept obiectiv impulsionarea creditării şi alimentarea inflaţiei.

Recent, Draghi a admis că recenta volatilitate a cursului reprezintă o „sursă de nesiguranţă“. Obiectivul primar al BCE a fost dintodeauna inflaţia, şi nu cursul de schimb, iar Draghi, asemeni multor bancheri centrali, este precaut atunci când vorbeşte despre euro.

Totuşi, analiştii cred că Draghi nu va putea să împingă în jos valoarea euro, chiar dacă ar dori să facă acest lucru. Iar aceasta pentru că BCE şi-a epuizat deja o mare parte din instrumentele preferate de politică monetară pe care le poate folosi pentru a slăbi moneda, în opinia lui Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank.

În plus, ţările G20 au căzut de acord să se abţină de la acţiuni de manipulare a cursurilor de schimb, arată Nguyen, adăugând că singura opţiune pe care o mai are Draghi ar fi să declară că o apreciere puternică ar pune în pericol perspectivele legate de inflaţie ale BCE.

Între timp, analiştii de la ING arată într-o notă că BCE „nu va putea împinge în jos euro“, aşteptându-se ca moneda să atingă 1,30 în raport cu dolarul în acest an.

„Există trei motive cheie pentru care BCE nu va putea înclina în mod credibil împotriva euro“, se arată în notă. Moneda nu este suficient de puternică încă, mai având spaţiu de creştere; preţurile mai mari ale petrolului vor modera orice presiuni deflaţioniste generate de aprecierea euro; iar economia zonei euro avansează, prin urmare regiunea fiind capabilă să facă faţă unei monede mai puternice.

„Cred că euro va rezista destul de bine în raport cu o gamă largă de monede pe fondul menţinerii fundamentelor economice solide. Totuşi, cred că ne aflăm într-un punct interesant pentru cursul de schimb euro/dollar“, declară Jane Foley, de la Rabobank.

„Există un volum ridicat de titluri de datorie în dolari în afara SUA. În perspectiva temerilor privind oferta suplimentară şi înăspririi politicii monetare a Fed, este de aşteptat o intensificare a îngrijorărilor legate de lichiditate în cazul scăderii încrederii de pe piaţă. Acest lucru ar putea genera o oarecare susţinere pentru dolar“, avertizează Foley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO