Business Internaţional

Moartea lui Gaddafi - cine a apăsat pe trăgaci? Ce s-a întâmplat de la tentativa disperată de evadare a liderului libian până la capturarea sa

Moartea lui Gaddafi - cine a apăsat pe trăgaci? Ce s-a întâmplat de la tentativa disperată de evadare a liderului libian până la capturarea sa

Autor: Radu Racu

21.10.2011, 14:21 4832

Circumstanţele morţii lui Muammar Gaddafi, executat în timp ce era deţinut de trupele revoluţionare, sunt în continuare neclare însă câteva înregistrări video ale ultimelor momente haotice trăite de fostul lider libian oferă câteva indicii pentru ce s-a întâmplat cu adevărat, scrie Reuters.

Gaddafi era în viaţă când a fost capturat lângă Sirte. În înregistrarea video făcută de un martor din mulţime, difuzată ulterior pe marile canale de televiziune, liderul libian apare rănit, târât pe străzi. Cineva strigă la un moment dat "Ţineţi-l în viaţă!", apoi camera se retrage, după care se aude o împuşcătură.

Ce lider politic american a exclamat "Wow" la aflarea ştirii despre Gaddafi

AFP a publicat o fotografie cu Gaddafi însângerat

"L-au prins în viaţă, dar l-au bătut şi l-au ucis în timp ce îl transportau", afirmă pentru agenţia de presă un membru al conducerii Consiliului Naţional de Tranziţie (NTC, actuala coaliţie de guvernământ din Libia.

Contrar imaginilor din înregistrarea video, NTC susţine oficial că Gaddafi a fost ucis când a izbucnit un schimb de focuri după prinderea sa, dintre susţinătorii fostului dictator şi rebeli. Actualul premier al Libiei a declarat că Gaddafi a murit din cauza unei răni la cap. NTC a susţinut că nu a emis niciun ordin de executare a lui Gaddafi.

La faţa locului, luptători ai coaliţiei de guvernământ au descris scene de măcel în ultimele ore ale lui Gaddafi.

Fostul lider libian, însoţit de câteva zeci de gărzi de corp şi de şeful armatei sale (acum inexistente) Abu Bakr Younis Jabr, a încercat să scape din Sirte, oraşul asediat de rebeli în ultimele două luni. tentativa a avut loc în zori, înainte de rugăciunea de dimineaţă. Nu au reusţi să ajungă foarte departe.

Franţa a anunţat că unul din avioanele sale de luptă a tras asupra convoiului militar format din vehiculele lui Gaddafi în jurul orei 08:30 (ora locala), însă armata nu era sigură dacă Gaddafi a fost ucis. Un reprezentant militar al NATO a declarat că maşinile din convoiul lui Gaddafi au fost atacate fie de un avion francez de luptă, fie de un avion teleghidat de tip Predator.

La circa 3 kilometri de Sirte, se văd rămăşiţele a 15 camioane cu mitraliere montate pe capotă distruse, care ardeau mocnit, lângă o staţie de electricitate la 20 de metri de drumul principal. Reuters scrie că maşinile au fost atacate "clar cu armament de o putere cu mult peste ce deţine acum armata rebelilor". Nu exista niciun crater produs de o eventuală bombă, indicând că atacul a fost făcut de un avion de luptă.

În maşinile di convoiul atacat s-au găsit circa 50 de schelete carbonizate.

Mansour Daou, liderul gărzilor de corp care îl apărau pe Gaddafi, spune că a fost alături de dictator până în apropierea morţii sale. El a declarat pentru o televiziune arabă că supravieţuitorii din convoi s-au despărţit în două grupuri care au luat--o în direcţii diferite.

"Eu am mers cu Gaddafi, alături de alţi patru voluntari". Dadou spune că nu a văzut uciderea lui Gaddafi pentru că a fost rănit de o explozie.

Luptătorii rebeli care au reperat grupul lui Gaddafi spun că l-au văzut intrând în nişte conducete de canalizare.

Iniţial au tras cu lansatoare de rachete în conducte, apoi au intrat după ei. Gaddafi era în viaţă, însă era rănit la picioare. "Când am intrat să-l scoatem Gaddafi repeta mereu aceeaşi întrebare - Ce s-a întâmplat?", afirmă Saleem Bakeer. Alţi rebeli intervievaţi au confirmat versiunea lui Bakker, dar unul a precizat că una din gărzile loiale lui Gaddafi l-a împuşcat pe fostul lider libian în piept. "A fost chiar unul in oamenii lui care l-a împuşcat în piept", a spus Omran Jouma Shawan.

Un alt oficial al NTC a declarat sub protecţia anonimatului că Gaddafi a fost omorât în bătaie de forţele rebelilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO