Business Internaţional

Modelul olandezilor de la ING sau cum ar putea scapa bancile de activele toxice

12.02.2009, 17:33 19

In conditiile in care guvernele din intreaga lume incearca sa determine cea mai buna modalitate de a elimina activele riscante din bilanturile contabile ale bancilor, acordul dintre guvernul olandez si ING, anuntat luna trecuta, a trecut relativ neobservat, scrie Financial Times.

Planul, in urma caruia un portofoliu de titluri bazate pe ipoteci in valoare de 39 de miliarde de dolari a fost eliminat din bilantul grupului olandez, ar putea servi totusi drept un model de urmat. Dezbaterea privitoare la modul in care ar putea statul sa abordeze cel mai bine problema creditelor neperformante tinde catre doua optiuni: guvernele fie achizitioneaza activele riscante de la banci, fie ofera asigurari impotriva pierderilor viitoare.
Solutia olandeza reprezinta insa o combinare a celor doua optiuni. Planul a fost gandit ca reactie la o problema foarte specifica. In momentul cand si-a extins divizia de economii online in Statele Unite in ultimii ani, ING a achizitionat un amplu portofoliu de titluri bazate pe ipoteci pentru a se conforma reglementarilor locale. Aceste titluri se bazau pe credite Alt-A, un tip de imprumuturi oferite cumparatorilor de locuinte aflati in situatii neobisnuite.
In momentul declansarii crizei financiare, valoarea pietei acestor titluri s-a prabusit. Recent, cresterea ratei de default in cazurile creditelor ipotecare Alt-A a determinat agentiile de rating sa reduca ratingul a mii de astfel de titluri. Guvernul a angajat Dynamic Credit pentru a analiza portofoliul ING. Echipa firmei a supus portofoliul unor teste de stres severe. Analiza s-a soldat cu unele rezultate surprinzatoare. Chiar si in conditiile unui declin sever, titlurile puteau oferi aproximativ 90% din valoarea initiala, comparativ cu un pret pe piata de circa 65%.
Guvernul si ING au ajuns la un acord prin care statul a preluat 80% din portofoliu la 90% din valoarea nominala. Desi ING era in continuare detinatorul nominal al titlurilor, conform standardelor internationale tranzactia era clasificata drept vanzare. "Am conferit efectiv titlurilor caracteristicile unui imprumut si prin asta am intarit pozitia de capital si fluxurile de numerar".
Avand in vedere ca multe alte banci din lume detin titluri similare, modelul ING poate fi urmat. Totusi, modelul nu poate fi aplicat in cazul celor mai riscante titluri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO