Business Internaţional

Moldova şi Ucraina semnează acorduri pentru întărirea relaţiilor economice. Noile acorduri vor reduce birocraţia şi vor elimina autorizaţiile, astfel încât oamenii şi bunurile vor putea circula mai liber între cele două ţări

Moldova şi Ucraina semnează acorduri pentru întărirea...

Autor: Catalina Apostoiu

18.04.2018, 00:02 159

Cu interesul comun de aderare la UE în minte, oficialii de la Kiev şi Chişinău au încheiat noi acorduri în domeniile transport şi vamal ca semn al determinării de a-şi întări cooperarea economică, relatează Balkan Insight.

Oficialii din Moldova şi Ucraina au semnat două documente de cooperare privind liberalizarea transportului dintre cele două ţări. Noile acorduri vor reduce birocraţia şi vor elimina autorizaţiile, astfel încât oamenii şi bunurile vor putea circula mai liber între cele două ţări.

Va fi de asemenea uşurat traficul autovehiculelor şi camioanelor în ambele direcţii prin soluţionarea unor probleme cum ar fi cozile de la punctele de control vamal. Se va avea în vedere şi crearea de condiţii pentru dezvoltarea transportului aerian în conformitate cu standardele inter­naţio­nale, o posibilă consecinţă fiind creşterea numărului de companii aeriene care operează zboruri între cele două ţări.

Guvernul moldovean a declarat că măsurile sunt necesare după dezvoltarea puternică a comerţului bilateral cu Ucraina în ultimii ani.

„Avem mari oportunităţi în ceea ce priveşte cooperarea economică“, a declarat premierul ucrainean Volodimir Groisman după întâlnirea cu omologul său moldovean Pavel Filip.

„În 2017, valoarea schimburilor comerciale dintre Ucraina şi Moldova a urcat la 884 milioane de dolari. În plus, este posibil să se atingă o valoare totală de 1 miliard de dolari în viitorul apropiat“, a adăugat oficialul ucrainean.

Potrivit unor date statistice din Moldova, comerţul dintre Moldova şi Ucraina a atins o valoare de aproape 255 milioane de dolari în ianuarie-iunie 2017, o creştere de 30,8% faţă de perioada similară a anului anterior.

Cele două ţări au semnat de asemenea un memorandum de cooperare în domeniul energiei pentru a-şi sincroniza sistemele naţionale de energie pentru a funcţiona în linie cu sistemul energetic european.

Între timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ratificat un acord privind controlul comun al graniţelor cu Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO