Business Internaţional

Morgan Stanley: Economia globală va intra într-o recesiune adâncă în 2013

Morgan Stanley: Economia globală va intra într-o recesiune adâncă în 2013

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

22.11.2012, 00:03 2054

Economia globală se va confrunta cu o recesiune profundă anul viitor, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi dacă liderii politici nu vor lua măsurile corecte, avertizează analiştii băncii americane Morgan Stanley, una dintre cele mai mari din lume, scrie CNBC.

Analiştii de la Morgan Stanley estimează că economia globală va scădea anul viitor cu 2%. "Mai mult ca niciodată, perspectivele economice depind de măsurile pe care le vor lua sau nu guvernele şi băncile centrale", se arată în raportul băncii.

Conform unui scenariu pesimist al băncii americane, SUA nu vor reuşi să treacă peste "prăpastia fiscală" şi de aceea cea mai mare economie a lumii se va contracta în primele trei trimestre ale anului viitor. "Vârful fiscal" reprezintă un pachet de reduceri de chel­tuieli şi majorări de taxe care vor intra automat în vigoare dacă congresmanii nu ajung la un acord în privinţa reducerii deficitului bugetar până la sfârşitul anului.

Pentru Europa, scenariul pesimist presupune ca eforturile Băncii Centrale Europeane (BCE) privind reducerea dobânzii de politică monetară să nu aibă niciun efect şi ca demararea programului de achiziţii nelimitate de obligaţiuni să fie amânată. Cu toate acestea, bancherii menţionează că investitorii ar trebui să fie rapizi în cazul în care acţiunile autorităţilor vor fi "convingătoare şi decisive" şi vor duce la stimularea creşterii economice.

"Investitorii ar trebui să fie deschişi şi pregătiţi pentru a acţiona în funcţie de măsurile luate de autorităţi", notează studiul. Scenariul optimist al băn­cii mizează pe o creştere economică de 4% la nivel global pentru 2013, faţă de un avans de 3,1% anul acesta.

Analiştii de la Morgan Stanley nu sunt singurii care avertizează că economia globală va trece printr-o recesiune profundă anul viitor.

Nouriel Roubini, laureat al Premiului Nobel pentru economie, a atras atenţia asupra faptului că evoluţia anumitor situaţii ar putea accentua riscurile care planează asupra creş­terii economice în 2013.

"Până în prezent, doar periferia zonei euro şi Marea Britanie s-au confruntat cu probleme fiscale care au atras recesiunea, însă acum acestea pătrund şi în ini­ma zonei euro.

Iar în SUA, dacă pre­şe­din­tele Barack Oba­ma şi republicanii din Congres nu ajung la un acord în privinţa unui plan de buget prin care să se evite prăpastia fiscală, atunci reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe vor afecta invariabil creşterea economică din 2013 - cel puţin cu 1% din PIB", a spus Roubini. El a adăugat că "raliul care a început în luna iu­lie pe pieţele financiare rămâne fără carburant pe măsură ce creşterea economică încetineşte la nivel mondial".

Economia Japoniei este afectată de încetinirea creşterii economice la nivel mondial

Japonia, cea de-a treia economie a lumii ca mărime, a înregistrat luna trecută cel mai mare deficit comercial din ultimii 30 de ani, din cauza încetinirii creşterii economice la nivel global şi din cauza divergenţelor teritoriale cu China care au afectat exporturile japoneze către această ţară, notează The Telegraph.

Deficitul comercial al Japoniei s-a dublat în octombrie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, acesta ajungând la 6,7 miliarde dolari, potrivit datelor ministerului de finanţe. Acesta este cel mai mare deficit comercial lunar înregistrat din 1979 până în prezent. În plus, octombrie este a patra lună consecutivă în care deficitul comercial se adânceşte.

Scăderea schimburilor comerciale vine după ce producţia industrială a ţării s-a redus şi după ce PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru, împingând economia japoneză spre recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO