Business Internaţional

Morgan Stanley: Scăderea preţurilor petrolului reprezintă sfârşitul „superciclului materiilor prime“

Morgan Stanley: Scăderea preţurilor petrolului reprezintă sfârşitul „superciclului materiilor prime“

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

29.06.2012, 00:03 3340

Scăderea preţurilor petrolului la ni­vel mondial re­pre­zintă începutul unei schimbări majore în economia glo­bală şi sfârşitul "superciclului ma­te­riilor pri­me", ce­ea ce va aduce probleme pentru ma­rii producători de ma­terii prime, spun analiştii băncii americane Morgan Stanley.

"În general, atunci când preţurile ating pragul în care consumul de petrol reprezintă 6% din Pro­du­sul In­tern Brut, cererea scade, iar creşterea stag­nea­ză. Eco­nomia mondială a atins acest prag chiar înain­te de scă­derea recentă a preţurilor materiilor pri­me", a afirmat Ru­chir Sharma, analist la Morgan Stanley, citat de Financial Times.

Banca se aşteaptă ca bula materilor prime să facă im­plozie, astfel că preţu­rile petrolului la nivel mon­dial se vor reduce, în timp ce creşterea econo­mi­că va acce­lera. Acest proces va dura aproximativ 20 de ani, iar apoi se va intra într-o nouă decadă de scumpire a petrolului.

"Mania petrolului are câteva similitudini uimi­toare cu mania «dotcom» de la sfârşitul anilor 1990. În ceea ce priveşte bula «dotcom», preţul acţiu­nilor companiilor de tehnologie a scăzut cu 25% pe pie­ţe­le globale, iar după ce bula a explodat, preţurile mate­ri­ilor prime pe bursă au crescut, înlocuind în pre­fe­rinţele investitorilor acţiunile companiilor de teh­no­logie. Până la sfârşitul ultimei decade tran­zacţiile cu materii prime pe bursă au reprezentat 25% din pieţele globale", a menţionat Sharma.

Frenezia materiilor prime a dus la dez­vol­tarea unei noi industrii a fondurilor de in­vestiţii care le-a permis chiar şi oamenilor de rând să tranzacţioneze materii prime. Suma to­tală investită în fondurile care tranzac­ţio­nează materii prime a crescut mai mult decât dublu în ultimii cinci ani, la peste 400 miliarde dolari anul trecut.

"Speculatorii dictează piaţa şi mulţi sunt afec­taţi de scăderea preţurilor. Însă pier­derile lor reprezintă un câştig pentru con­sumatorii din întreaga lume. Implozia bu­lei speculative a ma­teriilor prime a avut un im­pact mai mare decât cea a «dotcom». În timp ce creş­terile preţurilor acţiu­nilor impulsionează în ge­ne­ral economia, preţurile mate­riilor prime, precum ce­le ale petrolului, repre­zintă costuri pentru companii şi pen­tru consu­ma­tori, iar economia scade", a concluzionat bancherul.

Este preţul aurului pe marginea prăpastiei?

Preţul aurului este pe punctul de a scădea dramatic, putând ajunge la 700 dolari uncia pe măsură ce riscul deflaţiei din economiile dezvoltate creşte, a declarat pentru CNBC Yoni Jacobs, analist de strategii investiţionale la Chart Prophet Capital.

"Preţul aurului a oscilat în jurul pragului de 1.700 dolari uncia, iar apoi de 1.600 dolari uncia. Dacă acesta va ajunge la următorul nivel critic care se apropie de 1.500 dolari/uncie, atunci investitorii vor intra în panică şi vor vinde foarte mult", a menţionat Jacobs.

În ultimele zece luni, preţul aurului a scăzut sub 1.600 dolari/uncie de opt ori, iar în prezent se tranzacţionează la 1.568 dolari/uncie, scăderea anuală fiind de 1,04%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO