Business Internaţional

Moscova: Rusia nu a fost niciodată o ţară "militaristă", spre deosebire de statele europene

Moscova: Rusia nu a fost niciodată o ţară...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

18.12.2017, 01:50 92

Într-un interviu pentru publicaţia The Sunday Times, Johnson a afirmat că Atena antică "cu democraţia, deschiderea, cultura şi civilizaţia ei" era similară cu "State Unite şi Occidentul", în timp ce la fel ce Sparta, Rusia era "închisă, rea, militaristă şi antidemocratică".

"A fost un moment extraordinar de speranţă şi schimbare atunci când Zidul (Berlinului) a căzut. Însă acum pare ca şi cum a fost o iluzie totală", a continuat oficialul britanic, care urmează să ajungă săptămâna aceasta la Moscova.

"Rusia nu a mai fost aşa ostilă Marii Britanii sau intereselor occidentale de la finalul Războiului Rece", a comentat Johnson în legătură cu relaţiile curente între Rusia şi Occident, dând drept exemple anexarea regiunii Crimeea şi evenimentele din estul Ucrainei, ori "activităţile destabilizatoare" ale Moscovei în Balcani.

Afirmaţiile şefului diplomaţiei britanice au fost prompt criticate de reprezentanta MAE rus.

"Comparaţia este incorectă", a declarat Zakharova. "Nu doar pentru că Rusia nu a fost niciodată o ţară militaristă, spre deosebire de statele europene. Esenţa contradicţiilor între Atena şi Sparta a fost oligarhia care era structura de bază a celei din urmă. Nu cred că este posibil de imaginat ceva mai oligarhic decât Marea Britanie, (...) astfel, esenţialmente, Boris Johnson nu are dreptate", a completat oficialul rus, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Tass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO