Business Internaţional

Multinaţionalele îşi mută centrul de greutate pe pieţele emergente

Multinaţionalele îşi mută centrul de greutate pe pieţele emergente

Autor: Livadariu Andreea

30.01.2011, 20:25 131

Pe măsură ce criza financiară din 2008 rămâne în urmă,executivii marilor corporaţii trebuie să se adapteze condiţiilorunei redresări economice globale neechilibrate: ţări emergente alecăror motoare economice sunt turate la maxim şi ţări dezvoltate cuo creştere dezamăgitoare.

Multinaţionale precum Yum! Brands sau Manpower, fascinate deritmul de creştere economică al Chinei şi al altor pieţe emergente,au luat hotărârea de a investi masiv în aceste zone, stimulând atâtcreşterea economică, cât şi inflaţia, scrie The Wall StreetJournal.

Dar, în condiţiile unui ritm slab de creştere economică şi aleincertitudinii generate de bugetele de austeritate, aceleaşicompanii acţionează cu precauţie în cadrul economiilor avansate,fiind astfel una dintre cauzele redresării lente a acestora. Dealtfel, lipsa unei economii mondiale echilibrate a fost şi unadintre temele principale de discuţii în cadrul Forumului EconomicMondial ce a avut loc săptămâna trecută la Davos.

Ţinta marilor corporaţii

Dovezile redresării economice în două viteze sunt destule.Grupul american Yum! Brands va deschide în acest an aproximativ 900de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, dintre care 80% vor fiîn economii emergente. De asemenea, o divizie din China a lanţuluifast-food va deschide, separat, alte 500-600 de restaurante. "Celemai bune oportunităţi pentru noi se găsesc în ţările în curs dedezvoltare", a spus Graham Allan, care conduce diviziainternaţională a grupului Yum!. "Aşadar, intenţionăm să levalorificăm".

Akzo Nobel, un producător olandez de vopsele, are de gând sădeschidă în China câte două magazine pe zi şi investeşte înafacerile cu hârtie din Brazilia. Directorul executiv Hans Wijersspune că cea mai mare îngrijorare a sa în ceea ce priveşte pieţeleemergente este dacă compania sa se dezvoltă suficient de rapidpentru a ţine pasul cu creşterea economică. În sens opus, în cazulStatelor Unite şi al Europei îşi face probleme pentru excesul decapacitate de producţie.

Producătorul american de piese auto Federal Mogul, care a ieşitdin faliment în 2008, a desfiinţat în timpul recesiunii 11.000 delocuri de muncă, mare parte din America de Nord şi Europa. După ces-a terminat criza, a angajat 4.000 de muncitori, dintre carejumătate în ţările emergente.

Totodată, firma americană de recrutare Manpower îşi va deschide95% din noile birouri - aproximativ 125 - în ţări în curs dedezvoltare, precum Polonia, India, China şi Vietnam.

Nu au resimţit recesiunea

Multe dintre pieţele emergente se comportă de parcă recesiuneanu a avut loc niciodată. În China, numărul total de maşinicumpărate a crescut de la 5 milioane în anul 2005 la mai mult de 18milioane în anul 2010, pe când în SUA şi Europa vânzările sunt încăsub maximul de dinainte de criză. Spre exemplu, General Motors avândut anul trecut mai multe maşini în China decât în StateleUnite. Totuşi, nu trebuie uitată presiunea inflaţiei asupraeconomiilor emergente. Rezervele valutare, deţinerile de valută alebăncilor centrale, au crescut de şase ori în ultimul deceniu, lamai mult de 5.000 de miliarde de dolari (3.678,8 miliarde de euro),din care China deţine aproximativ jumătate, adică aproximativ 2.800de miliarde de dolari, conform datelor furnizate de banca centralăamericană (Fed).

În acest context, Fondul Monetar Internaţional estimează o ratăanuală de creştere a economiilor emergente de 6,5% în 2011 şi 2012,în timp ce economiile cele mai avansate ale lumii vor creşte cu2,5%.

În regiunile dezvoltate, "creşterea economică rămâne scăzută,rata şomajului este încă mare, iar noile probleme de la periferiazonei euro contribuie la accentuarea riscurilor", a precizat FMIîntr-un raport. Creşterea economică diferenţiată pe regiuni se vaaccentua în următorii zece ani, faţă de ultimul deceniu, este depărere Kenneth Rogoff, profesor la Harvard şi fost economist-şef laFMI. În schimb, ţările în curs de dezvoltare "vor fi nevoite săsuporte presiunea succesului lor", a mai spus acesta.

Un boom imobliar în Asia pe model american?

Pe măsură ce modelele de creştere economică se schimbă, şistarea de spirit a executivilor suportă modificări, este de părereVineet Nayar, director executiv al companiei indiene HCLTechnologies.

Dacă înainte de recesiune mare parte din firmele cu sediul înţările dezvoltate erau mulţumite să se bazeze pe consumul intern,astăzi managerii lor consideră insuficiente pieţele locale şi "suntînfometaţi", a mai spus el. Pe de altă parte, executivii din ţărileîn curs de dezvoltare "aveau înainte de criză aspiraţii, dar nuaveau încredere".

"Astăzi, spre deosebire de anii trecuţi, au o foarte mareîncredere în sine", a adăugat Nayar, a cărui părere este confirmatăde o cercetare efectuată de PwC în care au fost consultaţi 1.201directori executivi.

În ceea ce priveşte profiturile, 94% dintre executivi au spus căvăd o evoluţie pozitivă în Asia, 80% s-au exprimat similar pentruAmerica Latină, pe când pentru America de Nord doar 67% dintre ceiîntrebaţi au estimat creşteri ale câştigurilor şi doar 51% dintrerespondenţi au estimat creşteri de profituri în Europa. În ceea cepriveşte pericolul ca ţările bogate să închidă pieţele pentrurivalii lor emergenţi, executivii lumii nu îşi mai fac delocprobleme. "În ziua de azi pieţele sunt atât de interconectate,încât protecţionismul nu este mijlocul de a rezolva problemele",este de părere Dennis Nally, director al diviziei internaţionale aPwC. Astfel, multe dintre companiile americane investesc încercetare şi dezvoltare pe sectorul de creştere a competitivităţii,ceea ce ar putea crea locuri de muncă. "Investesc imens îninovaţie", a spus Nayar.

Concomitent cu trăirea euforiei de pe urma dezvoltării economicerapide, ţările emergente ar putea suporta riscuri ale creşteriideloc echilibrate.

Una dintre principalele ameninţări este tocmai excesul deîncredere care a reprezentat cheia boom-urilor tehnologice şiimobiliare din ultimul deceniu.

"Euforia prezentă în ţări precum China şi India va fi temperatăde grijile privind supraîncălzirea economiei", a spus NarimanBehravesh, economist al IHS Global Insight. Îngrijorarea lui esteîndreptată în primul rând în direcţia unui potenţial boom imobiliarcare stă să se formeze în China, deoarece valoarea locuinţelordepăşeşte, în prezent, de aproape 3,5 ori PIB-ul anual, fapt caredemonstrează supraevaluarea preţurilor.

Există motive temeinice de îngrijorare, este de părereBehravesh, în condiţiile în care anterior crizei imobiliareamericane, valoarea locuinţelor era de 1,8 ori mai mare decâteconomia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO