Business Internaţional

Naţionalizarea pensiilor private din Polonia, o şansă pentru România

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

08.09.2013, 21:41 3612

Reforma sistemului de pensii din Polonia care pre­supune confiscarea activelor fondurilor private de pensii pentru reducerea datoriei statului a speriat jucătorii de pe bursa de la Varşovia şi ştirbeşte imaginea Poloniei de ţară cu un mediu propice afacerilor.

Cei mai puternici investitori de pe bursa poloneză, cea mai mare şi mai agresivă ca lobby din Europa de Est, încearcă chiar să atragă la Varşovia Fondul Proprietatea - sunt tocmai fondurile private de pensii, gestionate de mari grupuri internaţionale precum Allianz, AXA, Generali, ING şi Aviva. România ar putea încerca să-i atragă pe cei descurajaţi. Indicele WIG20 al bursei de la Varşovia a scăzut mier­curi cu 2,14% după ce guvernul a anunţat planul de refor­mă a sistemului de pensii şi cu 4,16% joi. De la în­ceputul anului, indicele a pierdut aproape 10% din valoare, semn că investitorii au anticipat impactul negativ al refor­mei şi şi-au redus expunerile.

Primul pas al reformei presupune confiscarea obliga­ţiunilor suverane deţinute de fonduri, urmând ca guvernul să intre treptat în posesia celorlalte active, precum acţiunile.

Guvernul şi-a argumentat de­ciziile spu­nând că actualul sistem este prea costisitor pentru finan­ţe­le publice şi nu adu­ce beneficii adiţionale viitorilor pensionari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO