Business Internaţional

Negocierile pentru Brexit au început într-o atmosferă apăsătoare pentru britanici şi una de relaxare pentru europenii care, generoşi, le spun că îi primesc înapoi

Negocierile pentru Brexit au început într-o atmosferă...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.06.2017, 20:13 1730

Atacuri teroriste, încetinire economică, angajatori ner­voşi, zeci de vieţi distruse în foc şi o criză politică - în timp ce Marea Britanie se confruntă cu turbulenţe de tot felul, europenii au pornit în negocierile pentru Brexit încrezători şi, cred ei, de pe o poziţie superioară.

Europenii sunt şi generoşi, oferindu-le britanicilor şansa de a se răzgândi şi de a rămâne în Uniunea Europeană. Au avut grijă ca britanicii să ştie acest lucru când s-a dat startul, formal, ieri, negocierilor privind separarea Marii Britanii de UE. În schimb, Londra pare să facă concesii şi să joace Brexitul după regulile Uniunii.

Economia britanică înaintează schiopă­tând, înregistrând în primul trimestru cea mai slabă creştere din UE. Inflaţia în schimb accelerează, ceea ce poate fi un avertisment că preţul Brexitului este stagflaţia, scrie Bloomberg.

Partidul premierului britanic Theresa May a pierdut controlul în parlament în alegeri anticipate provocate tocmai de May în speranţa că va obţine un mandat pentru Brexit mai ferm.

În schimb, în Europa încrederea este în creştere. Ascensiunea populismului a fost blocată în Franţa, Olanda şi Italia. Succesul colosal al lui Emmanuel Macron şi al tânărului său partid în alegeri, pentru preşedinte şi parlament, poate reprezenta începutul unei noi ere a progresului şi reformei în Europa.

La Londra, cele mai mari asociaţii ale angajatorilor, care spun că reprezintă companii cu un milion de salariaţi, au cerut ca economia să fie prioritară în discuţiile privind Brexitul şi ca negociatorii să asigure un acord care să le permită accesul la piaţa unică europeană, adică un Brexit soft, scrie The Guardian.

Angajatorii au mai cerut prioritizarea unei înţelegeri rapide referitoare la ga­rantarea drepturilor ce­tăţenilor din UE în Marea Britanie şi invers.

Statutul City-ului londonez de centru financiar al lumii a fost şi el erodat în condiţiile în care băncile de acolo se mută la Frankfurt şi Paris. Şefii de la JPMorgan şi Citi spun că Marea Britanie va continua să sufere pierderi în următorul deceniu pe măsură ce UE îşi construieşte propria industrie a serviciilor financiare. Goldman Sachs ar lua în considerare mutarea a 1.000 de posturi la Frankfurt. Capitala britanică va pierde până la 30.000 de posturi din sectorul serviciilor financiare după Brexit, potrivit estimărilor think tank-ului Bruegel.

De asemenea, mai multe companii britanice au dat vina pe Brexit pentru re­zultatele financiare slabe, pentru avertis­mentele de profit, reduceri de personal şi închideri de fabrici. Brexitul a slăbit lira sterlină, iar acest lucru aduce slabiciune în afaceri, notează metro.co.uk.

Despre Ford se zvoneşte că are în plan desfiinţarea a 1.100 de locuri de muncă la uzina din Bridgend în condiţiile în care scoaterea Marii Britanii de pe piaţa unică ar aduce tarife vamale. Locuri de muncă ar putea să dispară şi de la cele două fabrici britanice ale Vauxhall, producător auto cumpărat recent de PSA Group, proprie­tarul Peugeot.

Cum mai sunt doi ani de negocieri pentru Brexit, există temeri că ceea ce se simte acum este doar începutul efectelor ieşirii din UE asupra economiei.

Liderii europeni se simt generoşi. Într-un interviu pentru Die Welt, ministrul german de externe Sigmar Gabriel a oferit ceea ce practic poate fi considerată o invitaţie pentru Marea Britanie să se răzgândească.

„Cel mai bine pentru Marea Britanie ar fi să nu plece deloc. Nu pare aşa acum, dar vrem să ţinem uşa deschisă pentru britanici“, a spus Gabriel.

Pentru acelaşi ziar a vorbit, în acelaşi ton, şi Guy Verhofstadt, negociatorul şef pentru Brexit al Parlamentului European. „Calea este deschisă pentru britanici să se răzgândească şi să devină din nou parte a Uniunii Europene. Însă vor găsi o Uniune diferită faţă de aceea pe care au părăsit-o, o UE fără dorinţe speciale, concesii sau complexităţi inutile, însă una cu mai multe puteri pentru Europa“, a afirmat el.

Atât Gabriel cât şi Verhofstadt au spus că speră că eşecul electoral al premierului May va încuraja Marea Britanie să urmărească un „Brexit soft“, păstrând cât mai multe legături cu UE. Gabriel a explicat că este posibil ca Marea Britanie să-şi păstreze accesul la piaţa unică, dar pentru aceasta va trebui să respecte principiul libertăţii de mişcare a muncitorilor din UE şi să accepte jurisdicţia fie a Curţii Europene de Justiţie, fie a unei „curţi comune“ a europenilor şi britanicilor, scrie Deutsche Welle. 

Handelsblatt informează, citând surse diplomatice, că Londra a făcut concesii şi acceptă traseul UE pentru negocieri, ceea ce lasă speranţa unui Brexit soft.  Guvernul britanic a renunţat la pretenţia de a ţine simultan discuţii privind condiţiile exitului şi un acord de comerţ liber cu UE.

Potrivit informaţiilor Handelsblatt, Comisia Europeană a estimat obligaţiile financiare ale Marii Britanii, factura pentru Brexit, la mai puţin de 70 de miliarde de euro. Alte estimări plasează suma la 100 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO