Business Internaţional

Nemţii au cedat, iar Grecia este la cateva zile de cele 130 mld. euro de la UE şi FMI

Nemţii au cedat, iar Grecia este la cateva zile de cele 130 mld. euro de la UE şi FMI

Autor: Alexandru Matei

17.02.2012, 11:05 4294

Grecia este mai aproape de restructurarea datoriilor şi un al doilea acord de finanţare internaţională după ce Germania a renunţat la ideea de a face presiuni suplimentare asupra Atenei prin reţinerea unei părţi din cele 130 de miliarde de euro, iar Banca Centrală Europeană a pus la punct un plan prin care îşi protejează deţinerile de obligaţiuni greceşti de restructurare, scrie The Wall Street Journal.

Săptămânile de incertitudine cu privire la soarta noului ajutor, amplificate în ultimul moment de ideea de spargere a împrumutului în două, au amplificat temerile investitorilor care aşteptau asigurări de la UE şi FMI că vor acorda noul set de împrumuturi pentru a preveni un faliment haotic al Greciei în martie.

Oficialii europeni au luat în considerare ideea de a acorda grecilor doar banii necesari pentru a putea pune în aplicare schimbul de obligaţiuni cu investitorii privaţi. Ideea a adunat mai mulţi susţinători după ce câţiva politicieni greci care au votat în favoarea noilor măsuri de austeritate au declarat că acestea pot fi renegociate după ce ţara îşi va asigura finanţarea externă.

Guvernele german, olandez şi finlandez, a căror încredere în executivul elen se află la un nivel foarte scăzut, au lansat ideea de a sparge ajutorul financiar în două de teamă că dacă dau cele 130 mld. euro în totalitate, politicienii eleni ar putea amâna implementarea tăierilor de salarii, de cheltuieli guvernamentale şi de pensii aprobate de parlament.

Noul acord va veni însă cu un control extern fără precedent asupra modului în care Atena poate cheltui banii, scrie Financial Times.

Înţelegerea, pe care oficialii speră să o încheie până luni, este posibil să includă un fond escrow ce va trebui să aibă întotdeauna la dispoziţie îndeajuns de mulţi bani pentru ca Grecia să îşi poată acoperi datoriile pe termen de 9-12 luni. Dacă fondul scade sub acest nivel, pentru a acoperi diferenţa vor fi luaţi bani din fondurile necesare pentru funcţionare guvernului elen. Mai mult, cheltuielile guvernului vor fi monitorizate în timp real de oficiali străini aflaţi la Atena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO