Business Internaţional

Nemţii se simt mai bogaţi şi cheltuie mai mult, dar încă nu umblă la economii

Nemţii se simt mai bogaţi şi cheltuie mai mult, dar...

Autor: Catalina Apostoiu

22.09.2016, 00:04 703
Nemţii sunt renumiţi pentru cum­pătarea de care dau dovadă mai ales în ceea ce priveşte aspectul finan­ciar al vieţilor lor, însă de apro­ximativ un an au început să chel­tuiască în mod surprinzător foarte mult, încurajaţi de o combinaţie între creşteri sala­riale, inflaţie scăzută, dobânzi apropiate de zero şi o rată record a ocupării forţei de muncă, scrie Financial Times.

După ani în care aproape a stagnat, consumul privat avansează cu aproximativ 2%, o rată pe care Germania nu a mai înregistrat-o de la sfârşitul anilor ’90.

Pentru economişti, schimbarea este semnificativă. Germania se bazează de mult timp pe exporturi, care reprezintă aproape 40% din PIB, ca motor de creştere.

Acor­durile de limitare a salariilor sem­nate de angajaţii din Germania au avut şi ele o contribuţie prin men­ţinerea competitivităţii. Totul a avut un preţ: o creştere redusă a veni­turilor şi o cerere internă scăzută, unul din motivele pentru care exce­dentul de cont curent al Germaniei este atât de ridicat.

Există semne că acest model s-ar putea schimba. Încetinirea de pe pieţele emergente a redus cererea pentru exporturi germane. Drept re­zul­tat, companiile investesc mai puţin, însă cererea internă din Ger­mania creşte, creând o economie mai echilibrată.

Nu este clar dacă vor exista consecinţe pentru restul Europei. Ani la rând, economiştii au susţinut că nemţii ar putea ajuta economia întregii zone euro cheltuind mai mult şi economisind mai puţin. Deocam­dată însă, ratele econo­misirii rămân ridicate, la aproximativ 10%. Între timp, bugetele guver­nului, gospodăriilor şi sectorului corporatist rămân pe excedent.

„Nemţii nu-şi iau pur şi simplu economiile şi pleacă la cum­părături“, arată Stefan Schneider, de la Deutsche Bank.

Fapt este însă că nemţii se simt cu adevărat puţin mai bogaţi şi cheltuiesc pe măsură.

Veniturile reale disponibile au avansat cu 2,4% anul trecut, în parte pe fondul unei creşteri a ratei ocupării forţei de muncă. Aproximativ 43,6 milioane de nemţi lucrau în iulie, cel mai ridicat număr de la reunificare în urmă cu 26 de ani, iar rata şomajului se situează la doar 6,1%.

Perioada îndelungată de austeritate a ajuns de asemenea la sfârşit. Salariile au avansat cu 2,4% anul trecut. Această creştere, dublată de o inflaţie scăzută, reprezintă un „scenariu de vis“, spune Schneider.

Un indicator cheie al încrederii consumatorilor germane publicat de GfK, în creştere în ultimele luni, evidenţiază schimbarea de sentiment. „Oamenii nu se mai tem de şomaj şi drept rezultat realizează achiziţii importante şi se îndatorează“.

Pe piaţa auto, 245.100 vehicule noi au fost înmatriculate luna trecută, cu 8% mai multe decât cu un an în urmă. Creditarea duduie de asemenea: în prima jumătate a acestui an, băncile au acordat credite de consum de 27,7 miliarde de euro, în creştere anuală de 13%.

„Mediul caracterizat de dobânzi scăzute îi încurajează pe oameni să facă achiziţii importante“, arată Ulrike Kastens, economist la Sal. Oppenheim.

Dobânzile scăzute i-au afectat sever pe deponentţii germani, însă datele privitoare la consum sugerează că acestea au şi o parte bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO