Business Internaţional

Netflix a ajuns cea mai valoroasă companie de media listată la bursă: De la un mic magazin de casete video la o companie gigant de 160 de miliarde de dolari şi peste 100 de milioane de clienţi

Netflix a ajuns cea mai valoroasă companie de media...

Autor: Alex Ciutacu

27.05.2018, 15:38 833

Netflix şi Disney au fost vineri într-o bătălie pentru supremaţia pieţei de capital, platforma de streaming depăşind pentru prima dată Disney în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă şi devenind astfel cea mai valoroasă companie de media de pe bursă, potrivit Quartz.

Vineri la închidere acţiunile Netflix erau cotate pe Nasdaq la 351 dolari per acţiune, la o capitalizare de piaţă de 164 miliarde de dolari, în timp ce acţiunile Disney se tranzacţionau la închidere la 102 dolari per acţiune pe bursa de la New York, la o capitalizare de piaţă de 152,33 miliarde de dolari.

După 20 de ani de Netflix, industria nu mai e la fel: De la un mic magazin de casete video la o companie de 135 de miliarde de dolari şi peste 100 de milioane de clienţi

Pasionaţii de cinematografie îşi dedicau zilele de vineri închirierii de filme în urmă cu peste 20 de ani. Devenise un obicei pentru aceştia să umble printre raioanele magazinului de închiriere casete video şi să aleagă produsul pe care îl doresc.

Toate acestea se întâmplau în SUA înainte de 14 aprilie 1998, când un mic start-up din Scotts Valley, California, a lansat un website denumit Netflix.com. Această platformă permitea clienţilor să verifice filmele disponibile prin intermediul mediului virtual. Acestea puteau fi comandate, iar în două zile lucrătoare, un plic roşu cu un DVD ajungea în căsuţa poştală. După şapte zile, clientul trebuia să returneze prin poştă DVD-ul în acelaşi plic roşu, potrivit Quartz.

Chiar dacă acest lucru pare depăşit în prezent, majoritatea oamenilor nici măcar nu aveau DVD player în urmă cu 20 de ani. Formatul a fost adoptat de producătorii mari precum Philips şi Sony abia în 1990.

Cei 30 de angajaţi care au fost acolo în ziua de debut a companiei nu se aşteptau ca server-ul să se prăbuşească în prima zi din cauza excesului de trafic.

Prin îmbinarea tehnologiei de tip Silicon Valley cu majoritatea aspectelor pe care le prezintă Hollywood-ul, Netflix a devenit unul dintre cele mai mare servicii de streaming din lume. În prezent, Netflix însumează peste 117 milioane de utilizatori la nivel mondial şi peste 5.500 de angajaţi. Compania a generat un profit de peste 11 miliarde de dolari în 2017 şi valorează aproximativ 135 de miliarde de dolari, cu mult peste majoritatea rivalilor din media. 

În istoria cinematografiei, un film era rulat în sălile de cinema, iar apoi dispărea din atenţia publică. Cele mai populare filme, precum E.T. Extraterrestrial, au rulat în cinema timp de un an sau mai mult, iar apoi au fost relansate după mai mulţi ani, sau difuzate prin intermediul televiziunii.

Abia atunci când au apărut magazinele cu casete video la începutul anilor 1980, audienţa putea viziona aceleaşi filme şi acasă. Astfel, s-a creat o piaţă pentru lansări mai vechi.

Netflix s-a folosit de acest context în 1998 şi s-a lansat cu ajutorul celor 2 milioane de dolari în cash cu care au contribuit fondatorii. Reed Hastings, actualul CEO al Netflix, şi-a vândut prima companie, Pure Software, iar cu fondurile adăugate de părinţii lui Marc Randolph şi de Steve Kahn, fondatorul Integrity QA, Netflix a reuşit să lanseze aproximativ 1.000 de titluri pe piaţă.

Cele mai populare titluri pe care le-a lansat atunci au fost L.A. Confidential şi Boogie Nights, care erau în cinematografe doar de un an. Mitch Lowe a convins atunci un prieten de la Warner Bros să îi vândă câte 230 de copii din fiecare dintre aceste două filme. Netflix a avut nevoie de mult mai mult capital şi efort ca să ajungă la o masă mare de oameni, însă acesta a fost începutul.

În următorii ani, compania şi-a încărcat „rafturile” cu toate titlurile posibile, achiziţionând atât filme clasice, cât şi documentare. Lansările noi au fost principala provocare a companiei, încât studiourile nu voiau să colaboreze cu start-up-ul, pentru a nu-şi afecta profitul încasat din cinematografe. Modelul de sustenabilitate al Hollywood-ului se bazează pe ideea că oamenii care vor să vadă un film nou apărut, trebuie să plătească pentru el în cinema, iar ceilalţi trebuie să aştepte.

Chiar dacă nu avea acces la noile lansări, compania a început să „fure” din timpul petrecut de telespectatori în faţa ecranului, după ce a lansat serviciul de streaming în 2007.

Pe lângă achiziţia masivă de conţinut, Netflix a creat un sistem prin care punea etichete în dreptul clienţilor şi în dreptul filmelor, pentru ca angajaţii să le sugereze utilizatorilor tipuri de conţinut care li s-ar potrivi. Această mutare a creat zeci de mii de microgenuri care au alimentat algoritmii Netflix.

Recomandările au devenit din ce în ce mai bune cu fiecare persoană care utiliza serviciul, pentru că erau personalizate pe baza obiceiurilor de vizionare, şi a obiceiurilor de vizionare a utilizatorilor care se asemănau între ei. Netflix susţine că 80% din show-urile pe care le vizionează utilizatorii astăzi sunt accesate prin intermediul recomandărilor, nu prin căutare directă.

Baza de clienţi a Netflix a depăşit 20 de milioane de persoane în 2010, iar studiourile de la Hollywood care erau de acord să-şi închirieze conţinutul prin intermediul platformei de streaming au devenit îngrijorate cu privire la competiţia de care dă dovadă compania.

Blockbuster, cel mai mare lanţ american de magazine de închiriere casete video, a depus cererea de faliment în acelaşi an. Noile servicii de streaming pe bază de subscripţie, precum Hulu şi Amazon Prime au început să adune clienţi inspirate de modelul de business al Netflix.

Reţeaua premium Starz, un competitor al HBO, a încheiat acordul de furnizare conţinut cu Netflix în 2011 pentru că se transformase în concurenţă neloială. Simţind schimbarea din piaţă, Netflix a licenţiat primul show original produs de companie, „House of Cards”.

Serialul „House of Cards” a fost produs cu ajutorul algoritmilor, care au analizat toate datele legate de preferinţele clienţilor pe care le deţinea platforma, iar rezultatul a fost: un show politic, regizat de David Fincher, iar în rolul principal Kevin Spacey.

După ce acest show s-a dovedit a fi un succes, Netflix a început să producă din ce în ce mai mult conţinut original. De asemenea, a continuat să se extindă în lume în locuri precum Canada, Brazilia, părţi din America Latină şi Europa.

Compania s-a listat la bursă în 2002, iar în ultimii cinci ani a crescut cu peste 1.100%. Vineri la închidere, acţiunile Netflix, listate pe Nasdaq, se tranzacţionau la preţul de 311,65 dolari

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO