Business Internaţional

New York-ul fierbe după asasinarea celor doi poliţişti

New York-ul fierbe după asasinarea celor doi poliţişti

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

22.12.2014, 10:32 10018

Cei doi poliţişti, Wenjian Liu, în vârstă de 32 de ani, şi Rafael Ramos, în vârstă de 40 de ani, unul căsătorit, iar celălalt tatăl unui băiat în vârstă de 13 ani, au împuşcaţi în cap, în vehiculul de poliţie staţionat în faţa unui bloc de locuinţe cu chirie din Brooklyn, sâmbătă după-amiaza.

Asasinul lor, un bărbat în vârstă de 28 de ani, un presupus membru al gangului "Black Guerilla Family", cunoscut de către poliţie, s-a sinucis ulterior pe un peron de metrou.

"Nu au avut posibilitatea să-şi scoartă armele şi poate că nici nu şi-au văzut agresorul", a declarat tulburat şeful Poliţiei din New York Bill Bratton.

Asasinul, identificat ca fiind Ismaaiyl Brinsley, a venit din Baltimore, situat la 300 kilometri sud de New York, şi şi-a anunţat intenţiile pe Instagram, dar şi verbal, chiar înainte să treacă la fapte.

El le-a spus unor trecători, pe stradă "priviţi ce voi face", potrivit şefului secţiei de anchetă a poliţiei newyorkeze Robert Boyce.

"Astăzi pun aripi porcilor. Ei iau unul de-al nostru... Să luăm doi de-ai lor", a scris el mai devreme pe Instagram..

"#Să ucidem poliţia, #RIPErivGardner #RIPMikeBrown", a scris el, referindu-se la Eric Garner, un afroamerican decedat în timpul unei arestări brutale în iulie, la New York, şi Mike Brown, un adolescent ucis de către un poliţist la Ferguson (Missouri) în august. Furia a fost cu atât mai mare, cu cât poliţiştii responsabili de morţile lui Garner şi Brown au fost exoneraţi.

Potrivit The New York Times (NYT), Brinsley a fost tratat în trecut pentru tulburări psihologice.

Primarul Bill de Blasio şi şeful poliţiei Bill Bratton au asistat împreună, duminică, la o slujbă, la Catedrala Sfântul Patrick, oficiată de cardinalul Tim Dolan, iar persoane au venit şi au depus lumânări şi flori la locul dramei, după căderea nopţii.

Echipa de fotbal american din New York Jets a păstrat un moment de reculegere, ca omagiu adus celor doi poliţişti, înainte de meciul de duminică, iar jucătorul Nick Mangold a purtat o cască cu sigla poliţiei, "NYPD".

- "O retorică inflamată"

Fiul unuia dintre poliţiştii ucişi, Jaden Ramos, în vârstă de 13 ani, a scris pe contul de Facebook că tatăl său era "cel mai bun părinte". "Aceasta este cea mai rea zi din viaţa mea", a adăugat adolescentul.

Dublul asasinat, într-un oraş în care crimele se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, a avut loc în cel mai rău moment pentru primarul democrat de stânga.

Relaţiile sale cu poliţia sunt deja foarte tensionate. Forţele de ordine îl acuză că nu le susţine suficient şi că este prea binevoitor cu manifestanţii, în contextul în care oraşul New York a fost scena a numeroase proteste, în ultimele săptămâni, de denunţare a cazurilor Garner şi Brown.

Anumiţi poliţişti care au venit să aducă un omagiu colegilor lor, i-au întors în mod ostentativ spatele, sâmbătă seara, la spital.

"Primare de Blasio, aveţi clar mâinile acoperite de sângele acestor doi poliţişti", l-a acuzat Edward Mullins, preşedintele Asociaţiei "Sergeants Benevolent Association" (SBA), care afirmă că numără 11.000 dintre poliţiştii activi sau pensionari newyorkezi.

"E sânge pe multe mâini astă seară (...). Acest sânge îşi are sursa în biroul primarului", a denunţat Pat Lynch, preşedintele Patrolmen's Benevolent Association (PBA), care revendică zeci de mii de membri.

De asemenea, fostul guvernator republican al New Yorkului George Pataki a evocat "acte de barbarie", în opinia sa "rezultatul previzibil al retoricii anti-poliţie a lui #ericholder şi #mairedeblasio". Holder este secretarul american al Justiţiei.

De Blasio a răspuns duminică exprimându-şi regretul faţă de "o retorică inflamată care divizează".

O serie de voci s-au ridicat îndemnând la calm şi unitate.

Astfel, preşedintele Barack Obama l-a îndemnat duminică din Hawaii, unde îşi petrece concediul, pe şeful Poliţiei din New York să prezinte din partea sa condoleanţe familiilor şi să-i îndemne din nou pe "americani să respingă violenţa ţi vorbele care fac rău", se arată într-un comunicat emis de Casa Albă.

Familiile Garner şi Brown au respins, de asemenea, "orice formă de violenţă contra poliţiei. Acest lucru este intolerabil", afirmă ele într-un comunicat.

Poliţia din Baltimore a încercat sâmbătă să o avertizeze pe cea din New York în legătură cu intenţiile lui Brinsley, pe care l-a localizat la Brooklyn, dar era prea târziu.

Alt poliţist a fost ucis în timpul serviciului duminică, în Florida (sud-est), dar circumstanţele morţii acestuia erau neclare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO