Business Internaţional

News Corp şi Rupert Murdoch, implicaţi într-un scandal de spionaj industrial

News Corp şi Rupert Murdoch, implicaţi într-un scandal de spionaj industrial

Rupert Murdoch, preşedintele News Corp.

29.03.2012, 00:02 217

Gigantul media News Corp, condus de controversatul om de afaceri Rupert Murdoch, a ajuns din nou în centrul unui scandal de amploare după ce în vara anului trecut a stârnit furia publicului din cauza unor acuzaţii, în Marea Britanie, că unii angajaţi au interceptat ilegal convorbiri telefonice şi au mituit poliţişti în vânătoarea de subiecte. News Corp se confruntă cu acuzaţii în Australia şi Marea Britanie, unde parlamentarii susţin că poliţia ar trebui să investigheze dacă grupul a promovat piratarea tehnologiei pay-TV, scrie Bloomberg.

NDS, un producător de software care permite recepţionarea emisiunilor de televiziune după plata unui abonament (pay-TV), aflat în coproprietatea News Corp., a înfiinţat o unitate la jumătatea anilor 1990 care a spart codurile cardurilor de memorie pentru a oferi abonaţilor acces liber la programele competitorilor, scrie cotidianul australian Financial Review, care citează documente interne. News Corp. a negat acuzaţiile.

Ştirile pun presiune pe James Murdoch, director operaţional adjunct la News Corp. Acesta a primit cereri din partea investitorilor să renunţe la funcţia pe care o are în boardul News Corp., dar şi la funcţia de preşedinte al companiei britanice de pay-TV British Sky Broadcasting Group. El a fost director neexecutiv la NDS când compania a fost acuzată de hackingul cardurilor de memorie.

Acesta a renunţat la mai multe funcţii în urma scandalului din Marea Britanie în care mai mulţi jurnalişti au spart telefoanele politicienilor, celebrităţilor şi al unei fetiţe ucise. Scandalul telefoanelor a determinat News Corp. să închidă în luna iulie unitatea News of the World şi să renunţe la oferta de 7,8 miliarde de lire sterline (12,4 miliarde de dolari) pentru obţinerea controlului complet al BSkyB, cea mai mare companie de pay-TV din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO