Business Internaţional

Nicaragua este pe cale să devină următoarea Venezuela: După două luni de proteste şi peste 200 de morţi, haosul politic aminteşte de revoltele împotriva lui Nicolas Maduro

Nicaragua este pe cale să devină următoarea Venezuela:...

Autor: Alex Ciutacu

25.06.2018, 20:20 530

La două luni după ce o revoltă violentă a preluat conducerea Nicaraguei, dezastrul politic din ţară nu pare să aibă sfârşit, potrivit Deutsche Welle.

Totul a început în data de 18 aprilie când cetăţenii au început să protesteze împotriva controversatei reforme a sistemului de pensii iniţiată de preşedintele Daniel Ortega.

Ortega a retras propunerea legislativă patru zile mai târziu, sperând că protestele se vor termina. În schimb, protestatarii au continuat demonstraţia, însă de data aceasta împotriva metodelor represive folosite de stat şi împotriva morţilor pe care statul le-a produs – aruncând astfel ţara într-un haos politic neaşteptat.

Magnitudinea protestelor anti-guvern din Nicaragua şi brutalitatea cu care acestea sunt întâmpinate reprezintă ecourile crizei politice din Venezuela ultimilor ani.

Aproximativ 40 de persoane au murit în protestele din Venezuela în 2014, iar revoltele brutale care l-au confruntat anul trecut pe preşedintele Nicolas Maduro au lăsat încă 190 de morţi.

Însă în doar două luni de haos în societatea civilă din Nicaragua, bilanţul victimelor ajunge la cel puţin 200 de persoane, deşi guvernul decunoaşte doar 46 de morţi.

Înaltul Comisar al Drepturilor Omului din cadrul Organizaţiilor Naţiunilor Unite, Zeid Ra`ad al Hussein, s-a alăturat corului de critici la adresa tacticilor regimului condus de Ortega, susţinând că el condamnă omorurile care s-au desfăşurat în ultimele două săptămâni „de mâna poliţiei sau a forţelor pro-guvernamentale”.

Cu toate acestea violenţa nu a fost abolită. În data de 16 iunie, în cazul unuia dintre cele mai dure cazuri de până acum, şase membri ai unei familii au murit incineraţi când un grup de bărbaţi le-a dat foc la casă.

Înainte de acest incident, cel mai şocant caz a fost moartea a 15 persoane care au fost împuşcate în cadrul unei demonstraţii paşnice în 30 mai.

Răpirile şi tortura sunt printre principalele acuzaţii de crime împotriva umanităţii care sunt aduse regimului Ortega. Mafiile pro-guvernamentale şi forţele de securitate au rănit mii de oameni.

Biserica Catolică din Nicaragua şi alte instituţii au cerut demisia liderului ţării, precum şi a vicepreşedintelui Rosario Murillo.

Zvonurile adunate de publicaţia germană spun că există şansa alegerilor anticipate. În cadrul unui interviu presa din Nicaragua, fostul vicepreşedinte, Sergio Ramirez a susţinut că Ortega a avut o serie de întâlniri cu Senatul american, iar cu aprobarea Departamentului de Stat îşi doreşte să organizeze alegeri anticipate în martie 2019. Este posibil?

„Orice este posibil”, spune Sebastian Huhn, om de ştiinţe politice în cadrul Universităţii Osnabruck din Germania. „Ortega este sub multă presiune iar acceptarea alegerilor anticipate ar putea fi singura lui şansă pentru a nu ajunge într-un tribunal naţional şi internaţional”, spune el.

Cu toate acestea, preşedintele din Nicaragua nu a făcut nimic oficial şi de amploare pentru a opri această criză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO