Business Internaţional

Nici nu a apucat să se bucure de câştigarea Campionatului European că marii speculatori îi atacă obligaţiunile: Portugalia trebuie să îşi salveze sectorul privat dacă vrea să mai respire

Nici nu a apucat să se bucure de câştigarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2016, 12:55 1199

Portughezii sunt campioni la fotbal, dar şi la datorii - un viciu toxic pentru economie. Speculatorii se folosesc de această slăbiciune, de turbulenţele create de Brexit şi de isteria din jurul băncilor italiene pentru a ataca Portugalia. Analiştii de la Barclays vorbesc chiar de un nou program de bailout.

Yieldurile obligaţiunilor portugheze cu scadenţa la zece ani au urcat încet, dar sigur, de la minimul ultimelor trei luni atins pe 1 iulie de 2,91% la 3,12% astăzi. Obligaţiunile portugheze au avut până acum în acest an cea mai slabă evoluţie din zona euro, potrivit Bloomberg World Bond Indexes.

Portugalia a intrat în centrul atenţiei săptămâna trecută după ce Comisia Europeană a decis să o penalizeze pentru că a depăşit limitele de deficit bugetar proiectate pentru prevenirea unei noi crize a datoriilor, scrie Bloomberg. Spania, sora de suferinţă, este în aceeaşI situaţie. Economia portugheză are însă şi alte probleme. Sistemul bancar este împovărat de credite neperformante, iar guvernul retrage o parte din reformele implementate sub programul de bailout internaţional.

Obligaţiunile suverane portugheze sunt menţinute în categoria “investment grade” de către agenţia de rating DBRS, ceea ce le face eligibile pentru programul de achiziţii de active al BCE. Însă celelalte mari agenţii de rating, Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings, au aceste titluri incluse în categoria “junk”, nerecomandată investiţiilor. O retrogradare din partea DBRS ar lovi băncile portugheze şi ar putea forţa Lisabona să ceară ajutor, spun analiştii de la Barclays.

“Dacă DBRS ia o decizie în sensul retrogradării Portugaliei sub nivelurile investment grade, pierderea eligibilităţii pentru programul BCE ar crea probleme serioase de finanţare pentru băncile portugheze. De asemenea, ar înceta achiziţiile BCE”, scriu analiştii. Totuşi, atenţionează ei, echipa de analişti de la Barclays nu se aşteaptă ca acesta să fie deznodământul, notează Business Insider.

Problemele sunt clare însă. “Ţara se chinuie cu o criză bancară profundă, cu lipsa unui plan bugetar pe termen mediu credibil şi cu îndatorarea excesivă a sectorului public şi a celui privat. Aceasta ne face să ne întrebăm dacă Portugalia poate rezolva aceste probleme fără un nou program de ajutor”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO