Business Internaţional

Nicolas Sarkozy recuperează rapid prin mesajele extremiste terenul pierdut în faţa lui François Hollande

Pentru a atrage electoratul, actualul preşedinte francez Nicolas Sarkozy propune ca şcolile de şoferi să organizeze cursuri teoretice în şcoli, iar intervalul dintre testări pentru permisul de şofer să fie redus de la 4 luni la o lună

Campanie electorală Franţa

Autor: Bogdan Cojocaru

09.04.2012, 00:04 679

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a intensificat tirul în lupta pentru câşti­garea celui de-al doilea mandat la con­ducerea statului avertizând că este serios în privinţa accentuării protecţionismului co­mercial în Europa şi înăsprirea controa­lelor vamale, prin care ţinteşte reducerea numărului emigranţilor.

Mesajele dure îşi fac efectul asupra electoratului, Sarkozy reducând semnificativ din distanţa pe care o are în urma principalului contracandidat, socialistul François Hollande.

Avansul pe care Hollande îl are în sondajele de popularitate în faţa lui Sarkozy, care se portretizează în gardian al disciplinei bugetare şi al reformelor economice, este acum cel mai îngust de la lansarea studiilor pentru alegerile din această primăvară, scrie Thomson Reuters. Hollande l-ar înfrânge pe actualul preşedinte în runda finală a alegerilor, pe 6 mai, cu 53% din voturi, po­trivit unui sondaj al Ifop-Fiducial. Hol­lande era creditat cu 54% din voturi în sondajul anterior, realizat cu o săptămână înaintea celui actual, şi cu 54,5% în studiul precedent.

Pentru prima rundă, de pe 22 aprilie, Sarkozy a câştigat 0,6 puncte procentuale, ajungând acum la 29% din voturi. Hollande se menţine la 26,5% din voturi.

Reducerea decalajului se poate explica prin reorientarea către dreapta a lui Sarkozy, care atacă competiţia comercială low-cost şi imigraţia necontrolată. Actualul preşedinte are nevoie de cei care în prezent o susţin pe Marine Le Pen, liderul de extremă-dreapta, pentru a-l învinge pe Hollande în turul doi al alegerilor, scrie CNBC.

Într-un interviu acordat Jurnalului de duminică, Sarkozy a subliniat că liderii UE trebuie să ceară reciprocitate statelor care nu acordă decât companiilor naţionale contracte publice.

"Toate pieţele publice de pe continentul nostru sunt deschise din 1994. În Japonia, singura piaţă deschisă este cea a apei, iar în China nicio piaţă nu-i deschisă. Tot ce cer este reciprocitate. Altfel, contractele publice franceze vor fi acordate doar companiilor care produc în Europa", a afirmat Sarkozy. El a evocat politica "locului vacant" adoptată de generalul Charles de Gaulle în 1965 cu care acesta a impus Politica Agricolă Comună, de care Franţa a beneficiat din plin de atunci.

Fostul preşedinte de Gaulle a declanşat o criză politică în 1965 în Comunitatea Economică Europeană, pe atunci într-un stadiu incipient de dezvoltare după ce a retras din negocieri Franţa din cauza unor neînţelegeri privind fondurile pentru agricultură. Criza a paralizat timp de câteva luni organizaţia.

Mai mulţi oficiali europeni au declarat în privat că speră ca mesajele lui Sarkozy să fie simplă retorică electorală. Preşedintele francez a ameninţat că scoate Franţa din spaţiul de liberă circulaţie Schengen dacă frontierele externe ale blocului comunitar nu sunt întărite.

"Sunt 120 de kilometri între Grecia şi Turcia care nu sunt păziţi. Sunt îndreptăţit să întreb care ar trebui să fie sancţiunile. Las doar un an pentru ca această practică să se schimbe. Deoarece Franţa are cel mai generos sistem de ajutoare sociale, ţara este una dintre cele afectate", a spus Sarkozy.

Preşedintele este pedepsit de alegători deoarece nu a reuşit să reducă şomajul şi pentru stilul de viaţă extravagant, notează CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO