Business Internaţional

Nigeria şi-a dublat PIB-ul anul trecut şi a devenit cea mai mare economie din Africa

Nigeria şi-a dublat PIB-ul anul trecut şi a devenit cea...

Autor: Luciana Georgescu

07.04.2014, 11:40 9543

Nigeria a surclasat Africa de Sud şi a devenit cea mai mare economie din Africa şi a 26-a economie la nivel mondial, dupa ce guvernul nigerian a publicat statisticile revizuite care arată că PIB-ul ţării a atins un nivel dublu comparativ cu estimările iniţiale, scrie Financial Times.    

Ca urmare a recalculării, PIB-ul Nigeriei în 2013 este de 509 miliarde de dolari (371,14 miliarde de euro), cu 89% mai mare faţă de statisticile iniţiale. Modificarea s-a produs după ce perioada fixă (sau de bază) din formula de calcul s-a schimbat de la 1990 la 2010, din moment ce în anii ‘90 structura economiei era foarte diferită, iar serviciile precum cele bancare sau telecom abia apăruseră.

Companii mari, precum Nestlé, Standard Bank, Heineken sau MTB au investit deja milioane de dolari în economia nigeriană, dar oameni de afaceri străini şi anumiţi analişti aconsideră că revizuirea poate fi privită ca un catalizator pentru investiţiile următoare.

“Revizuirea va avea un impact la nivel psihologic. Atrage atenţia investitorilor că această ţară are o bază de consum mult mai largă şi validează teoria investiţiilor”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala(foto), ministrul Economiei şi Finanţelor pentru Financial Times. “Schimbarea perioadei fixe nu este foarte importantă, principalul obiectiv fiind o estimare cât mai exactă a dimensiunii economiei”, a mai spus Okonjo-Iweala.

PIB-ul Africii de Sud a fost de 372 miliarde de dolari (271,19 miliarde de euro) în 2013, în condiţiile în care populaţia ţării, de 51 milioane de locuitori, reprezintă mai puţin de o treime din populaţia Nigeriei, estimată la 169 milioane de locuitori. 

Nivelul indicatorului depăşeşte cu mult aşteptările analiştilor, care au anticipat o creştere între 40 şi 60 de procente, ca urmare a modificării perioadei de bază. Unele ţări apelează frecvent la astfel de modificări, însă Nigeria şi-a menţinut perioada fixă la 1990.

Cel mai mare producător de petrol şi cea mai populată naţiune a Africii, Nigeria este pe cale să intre în topul primelor 20 de economii la nivel mondial, surclasând ţări în curs de dezvoltare precum Thailanda, Venezuela şi Columbia. În plus, economia nigeriană va atrage atenţia investitorilor, mărind asfel fluxurile de capital. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO