Business Internaţional

Nissan vrea să fie prima companie care lansează maşini ”fără şofer”. Din 2016 va introduce elemente de conducere autonomă la noile modele

Nissan vrea să fie prima companie care lansează maşini...

Autor: Marius Oncu

20.07.2014, 15:14 413

O gamă largă de modele Nissan vor dispune din 2016 de funcţii precum parcare autonomă şi control al benzii în trafic, a declarat directorul general al companiei, Carlos Ghosn, care este şi şef al partenerului de alianţă Renault.

Doi ani mai târziu, Nissan vrea să ofere maşini care pot schimba singure banda de mers, urmând ca până în 2020 autovehiculele să fie capabile să se descurce singure în intersecţii.

"Trebuie să fii primul cu elemente foarte importante. Cei care reuşesc să fie primii au întotdeauna un avantaj", a spus Ghosn.

Producători auto printre care Nissan, Toyota Motor şi Daimler, dar şi companii din IT, precum Google, intensifică cercetările pentru sisteme de conducere parţial sau complet autonomă a maşinilor. Printre posibilele avantaje se numără reducerea numărului de accidente şi a aglomeraţiei, în timp ce persoanele pot folosi timpul dobândit astfel pentru alte activităţi.

Primele companii auto care vor lansa funcţii de conducere autonomă vor fi în avantaj, întrucât tehnologiile tind să fie asociate cu brandurile care le introduc, a declarat Ghosn.

Nissan se confruntă cu mai mulţi rivali în cursa de a aduce pe piaţă prima maşină autonomă. General Motoros vrea să dezvolte până în 2020 un autovehicul autonom care să poată conduce pe autostrăzile cu acces controlat din SUA. Compania germană Daimler vrea să lanseze începând din 2025 camioane la care direcţia acceleraţia şi frâna sunt controlate de computer.

Google a anunţat în luna mai că va produce pentru teste cel puţin 100 de maşini autonome. Autovehiculul Google, cu două locuri, are o viteză maximă de 25 de mile (40 de kilometri) pe oră şi este lipsit de volan, pedale de frână şi acceleraţie. Google nu a clarificat dacă intenţionează să vândă astfel de maşini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO