Business Internaţional

Noble Group, unul dintre cei mai mari traderi de materii prime, se „zvârcoleşte“ în ghearele defaultului

Noble Group, unul dintre cei mai mari traderi de materii...

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2017, 00:05 519
Preţurile obligaţiunilor traderului asiatic de materii prime au scăzut puternic la începutul săptămânii în condiţiile în care investitorii se pregătesc pentru pierderi masive în eventualitatea în care acesta nu va reuşi să-şi gestioneze problema datoriilor uriaşe, scrie Financial Times.

Doi investitori au declarat că reacţia pieţei - acţiunile au scăzut atât de mult încât au fost suspendate de la tranzacţionare - reflectă îndoieli tot mai mari că Sinochem din China ar fi în continuare interesată să inves­tească în traderul cu probleme după ce FT a anunţat că bancherii consideră că grupul chinez de stat este preocupat de fuziunea sa cu ChemChina.

Obligaţiunile cu scadenţă în 2022 ale Noble au atins un minim de 42 de cenţi pe dolari, iar un investitor le vede şi mai jos.

Decizia S&P de a retrograda ratingul de credit al traderului a sporit presiunile asupra acestuia.

Traderii spun că prăbuşirea preţurilor obligaţiunilor reflectă pesimismul în creştere privitor la capacitatea companiei de a face faţă datoriilor şi dificultatea acesteia de a-şi evalua independent portofoliul de contracte.

Decizia S&P a declanşat vânzări masive ale acţiunilor Noble înainte ca acestea să fie suspendate de la tranzacţionare în Singapore.

„Noble luptă pentru supra­vieţuire“, spune Owen Gallimore, de la Australia & New Zealand Banking Group, citat de Bloomberg. „Nu suntem siguri cât va mai rezista fără un cavaler alb.“

Problemele traderului s-au acutizat după doi ani tulburi marcaţi de pierderi, vânzări de active şi acuzaţii de practici contabile incorecte. De când  traderul a surprins investitorii cu două săptămâni în urmă cu o pierdere trimestrială substanţială, acţiunile acestuia au atins cote minime, iar preţul obligaţiunilor s-a înjumătăţit.

De asemenea, Moody's şi Fitch Ratings au redus şi ele ratingurile traderului în ultimele zile.

„În următorii trei ani volume uriaşe de datorii ajung la scadenţă, iar acum compania este blocată, nu poate genera profit. Un default în următorul an este total posibil“, spune Margaret Yang, strateg la CMC Markets.

Compania încearcă să obţină o nouă facilitate de credit de 2 miliarde de dolari de la creditorii săi înaintea ajungerii la scadenţă a obligaţiunilor de 620 de milioane de euro luna viitoare.

În ultimul an au existat mai mulţi investitori interesaţi, potrivit unor surse familiare cu situaţia citate de Financial Times, însă până acum niciunul nu a investit. Fondul suveran al Malaieziei a analizat traderul anul trecut, însă a decis să nu ducă discuţiile mai departe.

Noble, cândva unul dintre cei mai mari traderi indepedenţI de materii prime din Asia, şi-a văzut preţul acţiunilor prăbuşindu-se cu peste 90% de la începutul anului 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO