Business Internaţional

Noi veşti rele din economia grecească. „Hemoragia“ bancară a continuat în iunie, vânzările au scăzut cu 70%

De scăderea dramatică a vânzărilor nu sunt ocoliţi nici comercianţii din faimoasele insule greceşti, centrele turistice preferate de străini

De scăderea dramatică a vânzărilor nu sunt ocoliţi nici comercianţii din faimoasele insule greceşti, centrele turistice preferate de străini

Autor: Bogdan Cojocaru

29.07.2015, 00:05 965
Depozitele din băncile greceşti din Grecia s-au redus în iunie cu aproape 8%, în timp ce retailerii din această ţară se confruntă cu vânzări în scădere cu până la 70%, scrie presa grecească.

Depozitele constituite la bănci de gospodării şi companii s-au situat în iunie la 122,2 miliarde de euro, cel mai redus nivel din 2003, faţă de 129.9 miliarde de euro în luna mai, scrie Kathimerini, care citează datele băncii centrale. Din decembrie 2014, nivelul depozitelor a coborât cu 26%. Iunie a marcat însă o premieră pentru ultimii ani: valoarea creditelor noi a crescut cu 430 de milioane de euro în pofida îngrijorărilor legate de rezultatul negocierilor dintre guvernul de la Atena şi creditorii săi.

Analiştii asociază creşterea cu eforturile băncilor de a-şi construi linii de apărare împrumutând companiilor. Discuţiile dintre reprezentanţii sistemului bancar local şi Banca Centrală Europeană, unul dintre creditori, se concentrează pe nevoia de a se preveni ca depozitele mai mari de 100.000 de euro să fie folosite pentru finanţarea restructurării băncilor, aşa cum s-a întâmplat în Cipru. În UE sunt garantate de state doar conturile mai mici de 100.000 de euro.

Surse din sectorul bancar estimea­ză că din nivelul actual al depozitelor, 100 de miliarde de euro sunt acoperite de garanţia generală. Restul de 20 de miliarde de euro nu sunt garantate, dar cea mai mare parte din acestea reprezintă depozite constituite de companii pentru finanţarea operaţiunilor de zi cu zi. Aplicarea unui „haircut“ asupra depozitelor com­paniilor ar cauza probleme multiple cu beneficii limitate.

În sectorul retailului, de când au fost introduse controalele de capital, vânzările au scăzut şi cu 70% în ritm anualizat, chiar dacă este plin sezon de reduceri. Controalele de capital îi îm­piedică  pe greci să iasă la cumpă­ră­turi, în timp ce tu­riştii străini par rezervaţi din cauza incertitudinilor în creş­tere. În Atena, scăderea medie este de 40%. În Salonic şi Pireu declinul ajunge la 60%, iar în Trikala, din centrul ţării, la 60-70%. Chiar şi în regiunile turistice precum Rodos cifra de afaceri s-a prăbuşit cu 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO