Business Internaţional

Noiembrie a fost luna cu cele mai mari pierderi pentru obligaţiuni

Noiembrie a fost luna cu cele mai mari pierderi pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.12.2016, 00:00 321

Ultimele semne arată că se apropie sfârşitul pieţei bull a obligaţiunilor, care durează deja de trei decenii. Iar finalul va fi unul dureros, scrie Bloomberg. 

Un indicator Bloomberg-Barclays al performanţei obligaţiunilor tranzacţionate la nivel internaţional a pierdut 4% din valoare în noiembrie. Aceasta este cea mai mare scădere de când acest indicator (Bloomberg Barclays Global Aggregate

Total Return Index) a fost introdus, în 1990. Scăderea valorii obligaţiunilor europene şi americane s-a prelungit miercuri după ce OPEC a convenit reducerea producţiei de petrol. Preţurile mai mari ale petrolului întăresc perspectiva accelerării inflaţiei.

Trendul negativ este vizibil pe pieţe de când Donald Trump a câştigat alegerile pentru Casa Albă cu promisiunea de a reduce taxele şi de a investi 1.000 de miliarde de dolari în infrastructură.

Toate acestea i-au determinat pe investitori să-şi retragă banii de pe piaţa obligaţiunilor, care oferă yielduri foarte mici, şi să investească în acţiuni. Vânzările din noiembrie au şters 1.700 de miliarde de dolari din valoarea indicelui global, o pierdere record, în timp ce capitalizarea pieţelor de acţiuni a urcat cu 635 de miliarde de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO