Business Internaţional

Noile atracţii turistice ale litoralului bulgar: statui şi avioane scufundate

Noile atracţii turistice ale litoralului bulgar: statui şi avioane scufundate

Autor: Bogdan Cojocaru

28.06.2012, 00:04 1199

În plină criză financiară Bulgaria mi­zează puternic pe turism pentru a-şi sus­ţine economia, iar autorităţile în­curajează iniţiativele inedite de a atrage vi­zitatori străini şi investesc în îmbu­nătăţirea accesului la staţiunile turistice, în special la cele de pe litoral.

În Varna, una dintre cele mai im­por­tante oraşe-staţiune de la Marea Nea­gră, statui ale unor oameni faimoşi pre­cum Lenin şi lideri comunişti bulgari da­te jos de pe piedestaluri vor deveni pro­ba­bil chiar în această vară cea mai re­cen­tă atrac­ţie pentru scufundători, scrie Novi­ni­te. Anul trecut , cei care au iniţiat acest pro­iect, asociaţia "Scufundări în Marea Nea­gră Odessos", au scufundat în mare în apropierea staţiunii Sfinţii Con­stantin şi Elena avionul folosit de fos­tul dictator co­munist Todor Jivcov. Aero­nava este acum recif artificial, iar din vara anului trecut a fost vizitată de 700 de scufundători.

Aleea celebrităţilor nu este unicat pentru Marea Neagră. În apele Crimeii au fost scufundate statuile a 50 de oa­meni celebri, printre care Lenin, Stalin, Brej­nev, Puşkin şi Ceaikovski, pentru a forma "Aleea Liderilor".

În urma eforturilor autorităţilor de a îm­bunătăţi accesul la staţiunile de pe li­toral, un aeroport militar situat în apro­pie­rea oraşului Balcic a fost trans­format din septembrie anul trecut în mai anul acesta în aeroport civil. Aero­por­tul este al trei­lea care deserveşte li­to­ralul bulgar, după cele de la Varna şi Burgas.

Vedeta staţiunii este Castelul din Bal­cic, reşedinţa de vară preferată a Re­gi­nei Maria a României. Mixul de atrac­ţii naturale, culturale şi istorice face ca "Oraşul Alb" să atragă interesul turiş­tilor în tot cursul anului.

"Aici, sezonul nu se termină nici­oda­tă, deoarece chiar şi iarna rata de ocu­pare a hotelurilor ajunge la 40-60% din cea din vară", a explicat ministrul ad­junct al economiei şi turismului Ivo Marinov.

Ministrul economiei şi turismului De­lian Dobrev a indicat că anul acesta Bul­garia se va axa pe "forme alterna­tive de turism". Astfel, industria de pro­fil va ţinţi sectoare mai specializate precum tu­ris­mul vinului, religios, agricol şi istoric.

Industria turismului este impor­tantă pentru economia bulgară, generând 10% din veniturile ţării. Un atu al turis­mului ţării este că Bulgaria are cele mai mici preţuri din UE, potrivit date­lor Eurostat. Recent, guvernul a dublat la 10% estimarea de creştere a numă­rului de turişti străini care îi trec graniţele în această vară.

Sprijin nesperat pentru turism din partea… islamiştilor egipteni

Victoria candidatului Frăţiei Musul­mane Mohamed Morsi în alegerile preşe­dinţiale din Egipt s-ar putea do­vedi be­ne­fică pentru turismul bulgar, dar şi pentru cel din Grecia şi Turcia, scrie presa rusă.

"Membrii Frăţiei Musulmane au de­cla­rat deja că nu vor să vadă turişti pe ju­mă­tate dezbrăcaţi. Ei iau în consi­de­rare in­terzicerea vânzării fără restricţii a al­co­olu­lui. Au promis că nu-i vor deran­ja pe tu­rişti, dar a fi în campanie electorală este diferit de a fi la putere", a afirmat Irina Tiurina, purtătorul de cuvânt al Uniu­nii In­dustriei Turismului din Rusia. Po­trivit uniu­nii, ruşii au hotărât să înlo­cu­iască va­can­ţele în Egipt cu alte des­ti­naţii, în prin­ci­pal din Bulgaria, Grecia şi Tur­cia. Vic­to­ria candidatului islamist ar pu­tea dis­tru­ge complet industria turismului din Egipt, notează postul rus de televiziune NTV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO