Business Internaţional

Noua faţă a Americii: 15% din populaţie, ajutată de stat să-şi procure hrana

Noua faţă a Americii: 15% din populaţie, ajutată de stat să-şi procure hrana

Autor: Iulian Anghel

06.08.2011, 15:01 1525

Aproape 46 demilioane de americani, adică 15% din populaţie,trăiau în aprilie 2011 graţie bonurilor alimentare, a anunţatvineri Departamentul american al agriculturii.Această cifră nemaiatinsă până în prezent reprezintă o creştere cu2,5% din mai 2010 până în aprilie 2011.


Statele americanecare depind cel mai mult de acestebonuri alimentare sunt Texas (3 mil. de bonuri), Florida (3 milioane) şi New York (3 milioane).


Bonurile alimentare care fac parte dinprogramul SNAP de asistenţă suplimentară aalimentaţiei (Supplemental Nutrition Assistance Program) pot ficerute în anumite condiţii, în primul rând în funcţie de plafonullunar al resurselor. Acest plafon a fost fixat la2.389 dolari pentru o familie de patru persoane (un plafonconsiderat de supravieţuire). Nivelul mediu al acestui ajutor estede 300 de dolari. Bonurile pot fi schimbate în supermarketuripentru produse alimentare în afara sandwich-urilor sau a produselorcatering.


În 2010, programul de ajutor alimentar a costatstatul 68 mld. dolari (48 mld. euro), faţă de 250 mil. dolari în1969 (1,4 mld. dolari la valoarea actuală) când a fostintrodus.
Pe de altă parte, americanii s-au străduitvreme de doi ani, între vara lui 2008 şi vara lui 2010 să-şicâştige independenţa faţă de creditele de consumşi să-şi reducă datoriile de teama şomajului. Doar că, dinoctombrie trecut, apelul la credite a crescut într-un ritmgalopant.


Potrivit Rezervei Federale, recursul americanilorla creditele de consum a crescut în iunie cu 7,7% (creştereanualizată) prin raport la luna precedentă - cea mai mare creşteredin august 2007 încoace - atingând 2,446 mld. dolari. Creşterea de15,5 mld. dolari este de trei ori mai mare decât cea anticipată deanalişti.


Potrivit datelor lunare furnizate de FirstData, societate deservicii de plăţi electonice, din cauza creşterii preţurilorconsumatorii americani şi-au finanţat din împrumuriri o bună partedin achiziţiile de bunuri de primă necesitate saubenzină.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO