Business Internaţional

Noua frică a Bruxellesului: că economia este controlată de coloşii IT din SUA

Noua frică a Bruxellesului: că economia este...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.05.2015, 00:00 1520
După coşmarul crizei economice, care pare să nu se mai sfârşească, strategii europeni sunt cuprinşi acum de teama că cele mai importante sectoare economice ale Europei au ajuns la mâna companiilor digitale din Statele Unite, scrie The Wall Street Journal.  În timp ce americanii se încred în puterea perturbatoare a schimbării pentru a-şi transforma industriile, mulţi europeni sunt îngrijoraţi că transformările apărute îi vor pune pe ei în dezavantaj şi caută un model pentru a face faţă noilor provocări. Noile temeri sunt cel mai frecvent exprimate de Gunther Oettinger, comisarul european pentru economie şi societate digitală.
 
“Schimbările radicale şi reformatoare aduse modelelor de business ameninţă industriile tradiţionale. Printre acestea, industriile auto, textilă, energetică, a producătorilor de electrocasnice şi agroalimentară”, a declarat Oettinger recent.  Va vinde Europa numai automobile sau şi gama de noi servicii digitale asociate? s-a întrebat acesta. “Ar fi un mare risc pentru întreaga noastră economie dacă industria din Europa nu va profita de aceste noi modele de business în timp ce alţii o fac”, a declarat comisarul european făcând fără îndoială referire la giganţii americani ca Google şi Amazon.com.  Totuşi, Oettinger nu-şi doreşte crearea unor companii digitale europene care să rivalizeze cu giganţii americani, ci a unor platforme digitale deţinute de companiile europene existente. Astfel, modelul este diferit de cel al giganţilor americani, outsideri care perturbă din afară industriile tradiţionale. Presiunea asupra industriilor tradiţionale europene nu se resimte numai la nivelul lumii digitale. În sectorul producţiei de electricitate, strategii cer reţelelor de electricitate să investească mai mult pentru a se interconecta. Aceasta este în parte o încercare de rezolvare a dilemei create de proporţia în creştere a surselor de energie regenerabilă. 
 
Totuşi, se întâmplă şi altceva. Pe măsură ce costurile producţiei şi stocării de energie regenerabilă vor scădea, va creşte numărul gospodăriilor care-şi vor produce şi stoca propria energie, recurgând din ce în ce mai rar la reţea.  Astfel, viitorul companiilor tradiţionale de utilităţi devine nesigur. Acestea vor încerca probabil să se apere în faţa “outsiderilor” din industrie, însă Europa nu va favoriza un singur model.  Astfel, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, economia Europei va fi „transformată”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO