Business Internaţional

Noua realitate economică: lumea va trebui să scape de dependenţa de datorii, dar tratamentul va fi de lungă durată şi va provoca dureri

Noua realitate economică: lumea va trebui să scape de dependenţa de datorii, dar tratamentul va fi de lungă durată şi va provoca dureri

Autor: Roxana Pricop, Alexandru Matei

08.08.2011, 00:09 1935

Criza actuală, generată de ţările din zonaeuro şi amplificată de Statele Unite, a devenit una mondială dupăevenimentele de săptămână trecută, iar politicienii se văd nevoiţisă rescrie modul în care funcţionează cele mai mari economii alelumii: creşterea economică va trebui să fie una sănătoasă şi nualimentată de datorii.


Guverneleeuropene şi cel ame­ri­can vor fi nevoite să taie drastic dincheltuielile care depăşesc an de an veniturile din taxe şiimpozite.

Reducerile de cheltuieli se vor resimţi şi înbu­zunarele oamenilor de rând pentru că o par­te însemnată dinbanii încasaţi de executivul de la Washington, dar mai ales de celede la Ro­ma, Paris, Berlin sau Atena merg către siste­me­le socialegeneroase. Schimbarea va fi însă du­re­roasă şi greu de acceptat decătre europeni pen­tru că ei sunt obişnuiţi de zeci de ani cubene­ficiile pe care le primesc de la guverne.


Politicienii înteţesccriza

Privind în urmă la evenimentele din ultimulan şi jumătate, de la primele semne ale crizei din Grecia şi pânăla acordul de ultim moment din SUA cu privire la ridicarea praguluide în­da­torare, crizele cu origini economice au fost am­plificatede lipsa de incisivitate a poli­ti­cie­ni­lor, de lipsa unordecizii politice hotărâtoare lua­te la momentulpotrivit.

În cazul crizei din Grecia, divergenţeledin­tre politicienii europeni au făcut ca ţara să fie sal­vată înultima clipă. Şi în 2010 şi în 2011. Şi după acelaşi scenariu:măsuri incomplete sau ne­convingătoare iniţial pentru ca lapre­siu­nea investitorilor politicienii să ridi­ce miza.

În SUA rivalitatea din­tre democraţi şirepubli­cani a făcut cea mai ma­re economie a lumii să îşi piardăratingul maxim AAA pentru că politicienii din cele do­uă tabere auavut încăpăţânarea de a ţine cu dinţii de propriile măsuri şi de anu le accepta pe cele din tabăra adversă fără a se gândi lacon­secinţele asupra pieţelor financiare.

Matei Păun, director la compania decon­sultanţă în investiţii BAC Investment, spune că în momentul defaţă nu există pe plan mondial po­liticieni puternici care să oferepieţelor financiare mesaje puternice.

"Nu mai există un Helmut Kohl, un Ro­naldReagan, un Gorbaciov. Nu există oameni care să fie dispuşi să facăşi compromisuri", spune el.


Au dispărut 2.500 mld. dolari de peburse


Focarele de instabilitate care ardeau moc­nitla baza economiei mondiale au explodat săp­tămâna trecută, burseledin întreaga lume fiind marcate de ample corecţii. Între 1 şi 5august investitorii din întreaga lume au pierdut peste 2.500 demiliarde de dolari.

Principalii indici europeni au încheiatsăp­tămâna afişând cele mai mari pierderi din noiembrie 2008încoace. Indicele celor mai lichide 600 de companii din Europa(Stoxx 600 Europe) s-a prăbuşit cu 9,9%, până la 238,88 puncte,minimul ultimelor 13 luni. Raportat la maximul atins de indice înacest an, pe 17 februarie, scăderea înregistrată este şi mai mare,de 18%, marcând astfel specu­laţiile investitorilor că Europa vaeşua să îşi rezolve criza datoriilor şi că SUA îşi vor temperarevenirea economică.

Indicele bursei franceze CAC 40 a pierdut11%, în timp ce principala referinţă a Bur­sei de la Londra,indicele FTSE 100, a căzut cu 9,8%. Pe bursa germană, pierderile aufost şi mai mari, principalul indice DAX afişând o scădere de 13%pentru intervalul cuprins între 1 şi 5 august.

Peste Ocean, acţiunile americane au atinsmi­nimele ultimelor 32 de săptămâni, în ulti­mele cinci zileindicele Standard & Poor's pier­zând tot avansul câştigat de laînceputul anului.

Indicele S&P500 a căzut cu 7,2%, până lao referinţă de 1.199,38, cea mai mare scădere săp­tă­mânală dinnoiembrie 2008 cauzată de fali­men­tul băncii de investiţii LehmanBrothers. Dow Jones a scăzut cu 5,8%, iar la Tokio Nikkei 225 apierdut 5,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO