Business Internaţional

Noul CEO al Deutsche Boerse aduce un suflu nou şi „poftă de mâncare“

Carsten Kengeter, directorul Deutsche Boerse

Carsten Kengeter, directorul Deutsche Boerse

Autor: CătăIina Apostoiu

29.07.2015, 00:03 464
De când a devenit director executiv al Deutsche Boerse cu mai puţin de 60 de zile în urmă, Carsten Kengeter a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe achiziţii, scrie Bloomberg.

Recent, compania a achiziţionat platforma de tranzacţionare forex 360T.

Ritmul achiziţiilor realizate de noul şef al Deutsche, care a fost timp de 13 ani partener al Goldman Sachs Group, marchează o adevărată schimbare pentru compania care a pierdut cursa pentru Hotspot FX în ianuarie şi căreia autorităţile europene de reglementare i-au interzis preluarea proprietarului New York Stock Exchange în 2012.

Kengeter spune că ritmul achiziţiilor nu este deosebit de rapid având în vedere că a petrecut 25 de ani în industrie pregătindu-se pentru acest lucru. Numirea sa a fost anunţată în octombrie, iar Kengeter a fost membru al boardului companiei cu sediul în Frankfurt timp de câteva luni înainte de a prelua conducerea acesteia.

Bursele din întreaga lume s-au înscris în prezent într-o adevărată cursă a diversificării. În Europa, de exemplu, operatorii bursieri şi-au văzut profiturile evaporându-se pe fondul noilor reglementări ce au sporit concurenţa. Business-urile Deutsche Boerse includ sistemul de tranzacţionare Xetra şi piaţa futures Eurex.

„Este clar că bursele tradiţionale trebuie să-şi regândească modelele de business“, afirmă Rebecca Healey, analist al Tabb Group din Londra.

Kengeter, un cetăţean german, l-a înlocuit la conducerea Deutsche Boerse pe Reto Francioni, care a deţinut controlul companiei germane timp de aproximativ un deceniu. Francioni a „trecut“ compania prin criza financiară din 2008 pe care bursele au depăşit-o în mare parte cu bine.

Când achiziţia NYSE Euronext i-a fost refuzată de autorităţile europene în 2012, Francioni a caracterizat ziua respectivă drept „o zi neagră pentru Europa“.

Persoane apropiate lui Kengeter îl caracterizează pe acesta drept o persoană care-şi asumă riscurile cu prudenţă. În perioada în care a fost partener la Goldman Sachs, acesta a petrecut patru ani în Hong Kong cu familia sa, învăţând atunci puţin din dialectul mandarin.

Operatorul bursier intenţionează să deschidă o bursă de derivate în Singapore anul viitor. Acesta va crea de asemenea un joing venture cu sediul la Frankfurt cu două burse din China pentru a oferi instrumente denominate în yuani. Potrivit Kengeter, factorul geografic nu reprezintă o piedică în calea achiziţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO