Business Internaţional

Noul premier al Portugaliei: Nu mai multe ore de muncă sunt soluţia, ci inovaţia

Noul premier al Portugaliei: Nu mai multe ore de muncă...

Autor: CătăIina Apostoiu

27.01.2016, 00:05 4079

Noul premier socialist al Portugaliei, Antonio Costa, se declară încrezător că poate inversa cu sprijinul stângii radicale, în plină ascensiune, măsurile de austeritate implementate ani la rând fără a intra în conflict cu partenerii săi din zona euro, cu creditorii internaţionali sau cu investitorii.

„Viitorul nu ţine de un program mai lung de lucru sau de numărul sărbătorilor legale, ci de creşterea investiţiilor în educaţie, ştiinţă, inovaţie şi tehnologie“, a afirmat Antonio Costa pentru Financial Times.

După un program de bailout extrem de dificil, obiectivul noului premier portughez este să readucă „economia pe o traiectorie de creştere solidă“. Guvernul socialist moderat este dependent de partidele de radicale de stânga pentru a avea sprijin în parlament. Alegerile parlamentare din octombrie au schimbat dramatic balanţa puterii politice spre stânga.

Iniţiativa lui Costa de a „întoarce pagina“ în privinţa austerităţii în contextul reglementărilor fiscale dure din zona euro este urmărită îndeaproape în întreaga Europă.

În Spania, partidul Podemos speră să îndrepte ţara pe aceeaşi cale, în timp ce Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor din Marea Britanie, vede Portugalia drept o precursoare a unei „coaliţii anti-austeritate“ la nivelul Europei.

Potrivit lui Costa, propunerile sale pentru bugetul pe acest an, înaintate recent Comisiei Europene, stau dovadă că inversarea măsurilor de austeritate este compatibilă cu disciplina fiscală.

Costa, fost primar al Lisabonei, al cărui tată a fost poet şi militant comunist, a ajuns la putere prin încheierea unei alianţe fără precedent între socialiştii săi de centru-stânga, Blocul de Stânga radical şi partidul comunist.

Primele săptămâni de după câştigarea puterii au fost marcate de inversarea măsurilor luate de guvernul anterior de centru-dreapta, însă Costa respinge criticile conform cărora legislaţia deja introdusă sau în curs de a fi adoptată, ce priveşte majorarea salariului minim, reducerea programului de lucru, anularea unor majorări extraordinare de taxe, inversarea reducerilor salariale în sectorul public şi reintroducerea unor sărbători legale, ar afecta plusul de competitivitate câştigat recent de Portugalia.

Guvernul său elimină măsurile de austeritate “temporare” adoptate în timpul programului de ajustare, depunând în acelaşi timp eforturi de impulsionare a creşterii ecoomice, reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice.

Reducerea deficitului la 2,6% din PIB în acest an, de la 3% anul trecut şi sub nivelul de 2,8% propus în programul guvernului reprezintă “un semnal clar” de responsabilitate fiscală.

Unii analişti cred că estimarea de creştere de 2,1% a guvernului pentru acest an este prea optimistă, putând apărea conflicte cu comisia din acest motiv.

Mujtaba Rahman de la compania de consultanţă Eurasia Group declară: “Autorităţile de la Bruxelles sunt preocupate de credibilitatea corecţiilor fiscale propuse de Lisabona şi se tem că guvernului portughez îi lipseşte voinţa politică de a adopta măsurile dure necesare pentru reducerea deficitului”.

Noul premier portughez a respins astfel de temeri, spunând că este încrezător că autorităţile de la Bruxelles şi aliaţii săi vor aproba bugetul. Acesta a încercat de asemenea să-i asigure pe investitori că Portugalia este deschisă pentru business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO