Business Internaţional

Noul premier polonez vrea să preia controlul unor active strategice ale ţării: cea mai mare bancă, un fond de dezvoltare şi o companie de asigurări

 Noul premier polonez vrea să preia controlul unor...

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

18.01.2018, 19:31 1410

Când Mateusz Morawiecki era doar vicepremierul Poloniei, între el şi premierul de atunci Beata Szydlo s-a dus o luptă acerbă pentru controlul unora din companiile de importanţă strategică. Acum, când a devenit premier, Morawiecki îşi va aduce sub control cea mai mare bancă, PKO BP, fondul de dezvoltare de stat PFR şi grupul de asigurări PZU, scrie cotidianul Puls Biznesu. Schimbarea vine după o remaniere guverna­mentală în profunzime. 

Guvernul nu are în vedere schimbări de personal la PZU sau la unitatea bancară PKO, au afirmat surse apropiate situaţiei. Ministerul antrepreno­ria­tului şi tehnologiei se va ocupa de supra­vegherea unor  companii controlate de Tre­zo­rerie, printre care Grupa Azoty, unul dintre cei mai mari pro­ducători de chimicale din Europa, şi GPW, operatorul bursei de acţiuni de la Varşovia. Premierul ar putea prelua şi supravegherea Mieszkanie, o schemă de locuinţe de stat.

 

Angajaţii vor mai mult

Firmele poloneze se vor confrunta cu presiuni salariale în creştere în condiţiile în care peste două treimi dintre angajaţii chestionaţi de firma de HR Randstad se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor de muncă în acest an, a declarat Mateusz Zydek, purtător de cuvânt al Randstad. Calitatea forţei de muncă din Polonia continuă să crească în contextul în care până la trei sferturi din angajaţii ţării au asistat la o îmbunătăţire a situaţiei legate de locul de muncă în ultimii ani, adaugă Lukasz Komuda, specialist în cadrul fundaţiei social-economice FISE. Pe de altă parte, 66% dintre polonezi, cel mai scăzut procent din trei ani, se aşteaptă să găsească un loc de muncă la fel de bun sau mai bun decât cel actual în decurs de şase luni, în condiţiile în care asistă la o scădere a numărului de oferte atractive pe fondul unei apropieri a nivelurilor salariilor de nivelul celor din companii, arată Elzbieta Krynska, de la Universitatea Lodz.

 

Opinia unui expert cu privire la datoriile Poloniei

Datoria suverană a Poloniei este văzută drept o formă atractivă de investiţii de către importanţi jucători mondiali de pe piaţa obligaţiunilor în condiţiile în care cumpărători din SUA, Marea Britanie şi Germania sunt atraşi de titlurile pe termen lung în valută emise de guvernul polonez.

În plus, peste 30% din titlurile denominate în zloţi sunt în prezent deţinute de către investitori străini în contextul în care datoriile emise în moneda locală devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori din SUA şi Asia, a estimat Fick. Băncile centrale îşi accelerează de asemenea investiţiile în obligaţiuni poloneze, a adăugat expertul.

 

Secretarul american de stat Rex Tillerson vine la Varşovia

Guvernul polonez se aşteaptă la o vizită din partea secretarului american de stat Rex Tillerson la sfârşitul lunii ianuarie. Tillerson ar urma să se întâlnească cu nou desemnatul ministru al afacerilor externe Jacek Czaputowski pentru a discuta despre situaţia de la graniţa de est a NATO, suplimentarea trupelor americane din Polonia şi vânzările de echipament militar american. Potrivit unor surse, americanii cred că există mai multe şanse ca noul guvern polonez condus de premierul Mateusz Morawiecki să îngroape securea în conflictul cu Uniunea Europeană. Totuşi, oficialii polonezi se aşteaptă ca Tillerson să menţioneze în timpul vizitei sale controversata reformă din domeniul juridic ori presupusa încălcare a statului de drept în Polonia.

 
 

Programul 500+ ar putea fi prelungit

Guvernul polonez nu exclude prelungirea programului de indemnizaţii pentru familii 500 Ă în 2019, decizia depinzând în mare măsură de performanţa economiei locale, a declarat recent vicepremierul polonez Beata Szydlo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO