Business Internaţional

Noul preşedinte al CE a atacat austeritatea „excesivă“ şi a promis investiţii de 300 mld. €

Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Acelora care cred că austeritatea excesivă va reînvia automat creşterea şi va crea locuri de muncă le spun să renunţe la aceste idei. Sursa foto - AFP

Jean-Claude Juncker, preşedintele CE: Acelora care cred că austeritatea excesivă va reînvia automat creşterea şi va crea locuri de muncă le spun să renunţe la aceste idei. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

23.10.2014, 00:03 668
Noua Comisie Europeană (CE) a fost aprobată de Parlamentul European, dar nu înainte ca noul preşedinte al executivului european Jean-Claude Juncker să condamne austeritatea „excesivă“ şi să promită că va prezenta până la sfârşitul anului un plan concret de investiţii de 300 de miliarde de euro pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.

Noua echipă de comisari a fost aprobată cu mai puţine voturi decât cea anterioară, cu toate că numărul total de membri ai PE a crescut uşor, de la 736 la 751, iar Juncker a dat vina pentru aceasta pe numărul mai mare de europarlamentari anti-UE.

Echipa a trecut de parlament cu 423 de voturi pentru, 209 împotrivă şi 67 de abţineri. Spre comparaţie, a doua Comisie condusă de Jose Manuel Barroso a fost votată de 488 de europarlamentari, în condiţiile în care 137 s-au opus formulei, iar 82 s-au abţinut, potrivit EUobserver.

În discursul de dinanintea votului în PE, Juncker a spus că Uniunea Europeană are nevoie de un mix constând din politici flexibile, reforme economice şi disciplină bugetară.

„Acelora care cred că austeritatea excesivă va reînvia automat creşterea şi va crea locuri de muncă le spun să renunţe la aceste idei“, a spus Juncker.

Deşi a cerut mai multă flexibilitate şi majorarea investiţiilor, noul preşedinte al CE a avertizat că sub mandatul său nu vor fi rescrise regulile pactului european de creştere şi stabilitate, potrivit RTE. El a subliniat că majorarea nivelurilor datoriilor statelor membre nu este o soluţie pentru problemele economice ale Europei.

Juncker a precizat că va prezenta până la afârşitul anului un plan de investiţii de 300 de miliarde de euro pentru UE, dar a refuzat să dea mai multe detalii.

El a explicat însă că cea mai mare provocare pe care CE o are în faţă este şomajul, nu doar nivelul „groaznic“ al şomajului din rândul tinerilor, ci şomajul în general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO