Business Internaţional

Noul preşedinte al Franţei trebuie să decidă dacă statul va vinde o parte din acţiunile Renault şi Orange

Macron  a lăsat recent deschisă posibilitatea reducerii partici­pa­ţiei de 23% deţinute de guvern în cadrul companiei de telefonie Orange

Macron a lăsat recent deschisă posibilitatea reducerii partici­pa­ţiei de 23% deţinute de guvern în cadrul companiei de telefonie Orange

Autor: Catalina Apostoiu

16.05.2017, 00:03 661
Noul preşedinte al Franţei Emmanuel Macron se va afla în curând în faţa unei probleme pe care a lăsat-o nerezolvată în mo­mentul în care a demisionat de la ministerul economiei în au­gust: reducerea parti­ci­paţiei de 19,7% deţinu­te de guver­nul francez în cadrul pro­du­cătorului auto Renault înapoi la 15%, scrie Bloomberg.

Promisiunea neonorată reprezintă doar un exemplu al potenţialului şir de vânzări de active de stat pe care Macron le-ar putea lua în considerare în condiţiile în care moşteneşte al doilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, este în căutare de fonduri pentru reformarea industriei energiei nucleare suferinde a Franţei şi analizează alianţe pentru unele companii în care statul deţine participaţii.

Macron, fost bancher de investiţii, a lăsat recent deschisă posibilitatea reducerii participaţiei de 23% deţinute de guvern în cadrul companiei de telefonie Orange.

Vânzările de active ar reprezenta un nou pas în îndelungata tendinţă a Franţei de reducere treptată a deţinerilor sale. Spre deosebire de marile ţări vest-europene, Franţa deţine un vast portofoliu de participaţii în companii tranzacţionate public, pe lângă cele din companii cu acţionariat restrâns cum ar fi producătorul de nave militare DCNS sau compania de loterie Francaise des Jeux.

„Ne aşteptăm ca preşedintele să decidă o restrângere a participaţiilor, în special o retragere din deţinerile care nu sunt strategice pentru guvern, câştigând lichiditate în acest fel“, spune Anne d’Anselme, de la Cogefi Gestion.

Macron va vinde pe o piaţă în creştere, indicele bursier francez CAC 40 atingând un maxim pe nouă ani în această lună, pe fondul unui apetit din ce în ce mai puternic al investitorilor internaţionali pentru acţiunile companiilor europene.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui a refuzat să comenteze pe acest subiect.

Pe lângă propriile criterii privind rolul statului ca acţionar, opţiunile noului preşedinte francez sunt limitate de legislaţie, care obligă statul să menţină o participaţie de cel puţin 70% în Electricite de France, 50% din operatorul aeroporturilor din Paris Groupe ADP şi o treime din compania energetică Engie.

Totuşi, o lege care conferă drepturi duble de vot acţionarilor pe termen lung oferă o anumită lbertate de mişcare guvernului. Astfel, acesta a putut vinde o participaţie din Engie în acest an.

Deşi doreşte să menţină activele strategice sub influenţa guvernului, Macron vizează diminuarea participaţiilor din unele companii la aproximativ 18%, ceea c ear permite statului să-şi păstreze o posibilă minoritate de blocaj în timpul întrunirilor acţionarilor graţie drepturilor duble de vot.

Decizia acestuia ca ministru al economiei de a introduce drepturi duble de vot pentru acţionarii pe termen lung în cazul Renault, împotriva voinţei CEO-ului companiei Carlos Ghosn, a generat un conflict cu Nissan Motor, care deţine 15% din Renault, deci nu exercită drepturi de vot.

Macron a crescut participaţia statului francez cu 4,7%, conferindu-i acestuia o deţinere suficient de mare pentru a exercita voturi duble de vot în cadrul unei întâlniri a acţionarilor. Statul încă nu a respectat angajamentul luat de Macron de reducere a holdingului.

Încercarea Orange de a prelua controlul asupra a celei mai mari părţi din Bouygues Telecom a eşuat în aprilie când Macron era încă ministru al economiei, iar unele surse familiare cu situaţia au dat la acea vreme vina în parte pe faptul că Macron nu a fost dispus să cedeze o parte din controlul Orange. Recent, Macron a semnalat că statul este dispus să-şi reducă participaţia.

Alegerea lui Macron ar putea reaprinde speculaţiile privitoare la consolidarea industriei telecom, spune Matthias Desmarais, analist Oddo. Printre celelalte companii în cadrul cărora statul şi-ar putea reduce participaţia se numără Renault, Engie şi ADP, notează analistul.

Cele mai valoroase deţineri ale statului includ o participaţie de 83% în EDF, 29% în Engie, 11% în Airbus, 51% în ADP, 26% din compania din sectorul apărării Thales şi 14% din producătorul de motoare pentru aeronave Safran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO