Business Internaţional

Noul profet al dezastrului economic: "Nu vă faceţi iluzii, Grecia tot iese din zona euro", spune economistul Kenneth Rogof

Noul profet al dezastrului economic: "Nu vă faceţi iluzii, Grecia tot iese din zona euro", spune economistul Kenneth Rogof

Autor: Radu Racu

30.10.2011, 15:26 2825

Planul european de stopare a crizei datoriilor din Grecia prin ştergerea unei părţi din creanţele statului elen şi recapitalizarea băncilor nu va face decât să amâne inveitabilul, pentru că în următoarea decadă Grecia va părăsi zona euro, anticipează economistul Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard.

"Nu au găsit decât o soluţie temporară. Au mai câştigat câteva luni", a afirmat Rogoff, la un summit organizat de Bloomberg, la New York.

Reducerea datoriilor Greciei cu 100 mld. euro, majorarea capacităţii de creditare a fondului european de stabilitate financiară (EFSF) pentru susţinerea statelor aflate în dificultate la 1.000 mld. euro şi recapitalizarea băncilor sunt cele trei coordonate principale sub care s-a desfăşurat cel mai important summit UE din ultimii doi ani.

Kenneth Rogoff susţine că reacţia pozitivă a pieţelor, după summitul UE nu reprezintă decât un reflex pe termen scurt. "În opinia mea (pieţele - n.red.) au salutat faptul că zona euro e încă în viaţă. În scurt timp, îndoielile vor apărea din nou", prognozeaz` economistul.


Printre concluziile la care s-a ajuns după summit se mai numără angajamentul Italiei de a lua noi măsuri fiscale, consolidarea rolului jucat de FMI în combaterea crizei euro şi decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a continua achiziţiile de obligaţiuni de pe piaţa secundară pentru a menţine sub control costurile de finanţare ale statelor aflate în dificultate. Toate acestea reprezintă măsuri ambiţioase, fără precedent şi au ca scop restabilirea încrederii de pe pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO