Business Internaţional

Noul război ascuns din corporaţiile europene: Îngropaţi în datorii, italienii încearcă să se apere de „vulturii“ francezi care le pradă companiile. Firmele franceze au anunţat preluări de businessuri italiene de 41,8 miliarde de dolari în ultimii cinci ani

Noul război ascuns din corporaţiile europene:...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2017, 21:10 2316
Lumea corporatistă italiană şi puterea de la Roma au o preocupare comună: cum să oprească asaltul francezilor asupra companiilor lor, scrie Bloomberg.

După o serie întreagă de preluări de companii italiene de către rivalele franceze, noua opoziţie va fi acut resimţită de Vivendi în eforturile de a câştiga controlul la Mediaset şi Telecom Italia, spun surse familiare cu situaţia.

Companiile franceze au anunţat preluări de business-uri italiene de 41,8 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, incluzând acordul recent al Essilor International de achiziţionare a Luxottica şi cumpărarea de către Amundi a diviziei Pioneer Investments a UniCredit. Valoarea achiziţiilor realizate de italieni în Franţa este de şase ori mai mică.

Autorităţile italiene îşi concentrează eforturile pe cele câteva domenii în care pot interveni pentru a restrânge ofensiva companiilor franceze, spun sursele citate. De partea cealaltă, executivi ca CEO-ul Intesa Sanpaolo Carlo Messina fac mai multă gălăgie în opoziţia faţă de asaltul vecinilor. Pe termen scurt, această tendinţă naţionalistă incipientă ar putea zădărnici ambiţia miliardarului francez Vincent Bollore de a crea un gigant media european. Bollore este cel mai mare acţionar al companiei franceze de media Vivendi, care este cel mai mare deţinător al telecom Italia şi al doilea deţinător al Mediaset. În ultimul an, lupta lui Bollore pentru putere la Telecom Italia şi Mediaset a stârnit mânia italienilor.

La sfârşitul anului trecut, printre oficialii guvernamentali italieni circula un raport despre posibilitatea utilizării puterii de veto împotriva Vivendi în cazul unei potenţiale preluări a Mediaset. S-a discutat de asemenea extinderea acesteia la Telecom Italia în cazul apariţiei unor dovezi că Vivendi îşi foloseşte participaţia din compania de telecom pentru a influenţa situaţia de la Mediaset. Autoritatea italiană pe competiţie Agcom ar putea interveni de asemenea. Oficialii de la Vivendi au refuzat să comenteze. Guvernul italian susţine că nu intervine în acorduri din sectorul privat. Ministerul francez de finanţe a declara că seria de achiziţii recente „are logică şi nu echivalează cu o dorinţă a Franţei de a prelua controlul. Şi italienii investesc în Franţa“.

Tensiuni au apărut şi la producătorul de semiconductoare STMicroelectronics, în condiţiile în care nu s-a ajuns, după un an, la o înţelegere privitoare la succesorul CEO-ului Calro Bozotti. Franţa şi Italia deţin fiecare 27,5% din companie şi au reprezentanţi în cadrul boardului.

În cazurile Bollore şi STMicroelectronics, se va ajunge într-un final la un acord, spun surse implicate în discuţii. Contextul din Italia, cu un guvern învins în referendum, un management defectuos la unele companii şi un sistem bancar şubrezit, ajută companiile franceze să profite de oportunităţi.

„Există o tendinţă naturală ca firmele franceze să preia companii italiene, Franţa fiind percepută de investitori drept o ţară mai stabilă şi mai bine organizată pentru a atrage sedii ale unor companii globale“, spune Giuseppe Berta, profesor la Universitatea Bocconi din Milano.

În acelaşi timp, experienţe din trecut în care s-a încercat îndepărtarea investitorilor francezi au lăsat urme. Totuşi, guvernul italian nu vrea să se creadă că renunţă prea uşor la companii foarte importante. Asemeni altor ţări din Europa, Italia vrea ca statul să aibă un cuvânt mai important de spus în cazul unor acorduri de investiţii străine, în special din China.

Carlo Calenda, ministrul italian al dezvoltării economice, declara pe 31 ianuarie că lucrează cu vicecancelarul german Sigmar Gabriel la o serie de propuneri ce vor fi înaintate Comisiei Europene. Potrivit acestora, statele ar avea drept de veto în cazul unor tranzacţii în care sunt implicate active strategice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO