Business Internaţional

Noul scandal din politica americană: cel mai influent om al familiei Clinton este acuzat de conflict de interese. În timp ce era angajată la stat, lucra şi pentru afacerile familiei. În România pentru astfel de situaţii poţi face închisoare

Noul scandal din politica americană: cel mai influent om...

Autor: Bianca Dorobanţu

15.08.2016, 18:41 19516

Un nou scandal izbucneşte la vârful politicii americane, cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, scrie Bloomberg.

În centrul atenţiei este Huma Abedin, cel mai influent personaj din familia Clinton. Bill Clinton, fostul preşedinte a spus despre Huma Abedin că şi-ar fi dorit să fie fiica lor, în timp ce pentru Hillary, candidatul democrat la Casa Albă în lupta cu miliardarul gălăgios Donald Trump, este cel mai valoros consilier.

Huma Abedin a fost fost şef de cabinet în Departamentul de Stat şi consiliera personală a lui Hillary Clinton în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2008 până în 2012. Totuşi, aceasta nu a parasit de tot „familia” Clinton.

Abedin a fost reangajată imediat, fiind „specialist guvernamental”, la stat. De asemenea, între timp, aceasta a lucrat şi la Fundaţia Clinton şi la Teneo Holdings, o importantă firmă de consultanţă din SUA, a cărui cofondator este Doug Band, unul dintre foştii consilieri ai lui Bill Clinton. Astfel, problema dezbătută este dacă activitatea acesteia în cadrul Fundaţiei este de natură să cauzeze un conflict de interese.

„ Fundaţia Clinton ridică problema unui conflict de interese. În cazul în care Hillary va fi aleasă, nici soţul şi nici fiica , sau orice altă rudă nu trebuie să aibă legătură cu fundaţia”, spunea Meredith McGehee, director de politici publice.

Tatăl lui Huma Abedin este indian, iar mama sa pakistaneză. Aceasta a absolvit Universitatea George Washington şi a lucrat ca stagiar la Casa Albă pentru Hillary Clinton, când era prima doamnă, iar anul acesta ea este vicepreşedinte al campaniei prezidenţiale.

În 2013, Abedin spunea că naşterea fiului său a făcut-o să-şi dorească să petreacă mai mult timp cu familia, renunţând astfel la funcţia sa de „specialist guvernamental”.

Abedin a mai declarat că a oferit „consultanţă strategică” pentru managementul companiei Teneo, dar niciodată nu a săvârşit vreo acţiune care să fie în contradicţie cu obligaţiile pe care le avea la stat şi nu a furnizat informaţii din surse guverrnamentale care să ajute diferiţi investitori să ia anumite decizii, aşa cum au sugerat republicanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO