Business Internaţional

Noul termen al "apocalipsei financiare": ziua de 17 octombrie. Dacă SUA nu depăşeşte blocajul financiar, urmează cel mai mare faliment din istorie

Noul termen al "apocalipsei financiare": ziua de 17...

Autor: Marius Oncu

07.10.2013, 10:07 12572

Trezoreria estimează că va epuiza până la 17 octombrie măsurile excepţionale folosite pentru a amâna atingerea plafonului de îndatorare, în prezent de 16.700 de miliarde de dolari.

"Congresul se joacă cu focul. (...) Dacă statul american, pentru prima dată în istorie, alege să nu-şi plătească datoriile la timp, ne vom afla în default. Nu există nicio variantă pentru a preveni intrarea în default dacă nu avem suficienţi bani pentru a plăti facturile", a declarat oficialul american pentru postul CNN, preluat de Bloomberg.

Trezoreria SUA va rămâne cu lichidităţi de circa 30 de miliarde de dolari după data de 17 octombrie, insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, care ajung la 60 de miliarde de dolari în zilele următoare.

SUA au fost nevoite să oprească începând de marţi o parte din activităţile statului federal, după ce Congresul nu a adoptat bugetul sau finanţare pe termen scurt pentru anul fiscal început la 1 octombrie. Aproximativ 800.000 de angajaţi federali au fost trimişi în concediu forţat.

Blocajul bugetar din Congres a amplificat îngrijorarea că legislativul nu va ajunge la timp la consensul necesar creşterii plafonului de îndatorare.

Consecinţele intrării SUA în "default", în urma indeciziei Congresului, ar putea avea efecte catastrofale, care s-ar întinde pe o perioadă de decenii, a avertizat, joi, Trezoreria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO