Business Internaţional

Nouriel Roubini anticipează că preţul aurului va plonja până la 1.000 de dolari uncia în următorii doi ani de la 1.400 de dolari acum

Economistul Nouriel Roubini a devenit cunoscut după ce a prezis criza financiară globală declanşată de prăbuşirea pieţei imobiliare americane. El este renumit pentru previziunile sale în general pesimiste. AFP/Mediafax Foto

Economistul Nouriel Roubini a devenit cunoscut după ce a prezis criza financiară globală declanşată de prăbuşirea pieţei imobiliare americane. El este renumit pentru previziunile sale în general pesimiste. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2013, 19:55 1165

El a devenit celebru pentru că a an­ticipat criza financiară provo­cată de creditele sub­prime din SUA. Unele dintre argumentele sale sunt însă demontate de experţi.

„Creşterea preţului aurului din ultimii ani – de la 800 de dolari uncia la începutul anului 2009 la peste 1.900 dolari uncia în toam­na anului 2011 – avea toate aspectele unei bule. Iar acum, ca toate creşterile pre­ţu­rilor activelor rupte de factorii fun­damentali ce­rere şi ofertă, bula aurului se dezumflă“, scrie Roubini într-un articol publicat în Project Syndicate.

Economistul aminteşte că la apogeul bulei speculative, „obsedaţii“ de aur – o combi­naţie de investitori paranoici şi alţii speriaţi de factorii politici – anticipau că preţul aurului va ajunge la 2.000 de dolari uncia, 3.000 de dolari uncia sau chiar la 5.000 de dolari uncia în câţiva ani. Dar de atunci cotaţiile au coborât cu aproximativ 30% de la maximul din 2011. Roubini dă 1.000 de dolari pe uncie ca preţ de referinţă pentru 2015.

El argumentează că, în timpul crizelor ex­treme, tendinţa preţului aurului este să creas­că, iar acum crizele par să fi intrat în faza de retragere. De asemenea, chiar şi când criza măcina economia mondială în 2008-2009, preţul a scăzut de câteva ori. Însă Arnaud Claveau, managerul companiei Pieces d’Or, specializată pe achiziţiile de metal preţios, explică pentru Le Figaro că în 2008 aurul a crescut cu aproape 3%.

Totodată, „aurul se comportă mai bine când există riscul unei inflaţii puternice. Dar în contextul măsurile neconvenţionale luate de băncile centrale, inflaţia este acum slabă“, scrie Roubini. Claveau contraargu­men­tează spunând că inflaţia reală este „monstruoasă“, deoarece în viaţa de zi cu zi toate se scumpesc. Deşi nu se poate vorbi de hiperinflaţie, inflaţia este puternică în China, a doua economie ca mărime la nivel mondial, şi în Japonia.
 

Aurul a evoluat mai bine ca acţiunile în ultimii patru ani

Roubini spune, de asemenea, că in­vestitorii nu mai sunt atraşi de aur deoare­ce acesta, spre deosebire de alte active, nu aduce dividende sau alte forme de venit, iar din 2009 Wall Street-ul a evoluat mai bine decât metalul preţios. Claveau este de acord că aurul nu aduce dividende, dar subliniază că totuşi acesta a avut performanţe mai bune decât acţiunile. Astfel, Dow Jones a crescut cu 17% în 2009, cu 10% în 2010 şi cu 5% în 2011. Aurul a urcat în schimb cu 24% în 2009, cu 27% în 2010 şi cu 13% în 2011. Doar în 2012 a evoluat mai slab, crescând cu 4%, faţă de un avans de 6% pentru Dow Jones.

Roubini notează că mai multe state ar pu­tea vinde din rezervele de aur pentru a-şi reduce datoriile, iar oferta suplimentară va reduce preţurile. Claveau atrage atenţia că până în prezent niciun stat nu a recurs la această măsură, iar valoarea rezervelor de aur este mică în raport cu datoria.

Apoi, spune Roubini, „anumiţi conser­vatori, mai ales din SUA, au încurajat o goană după aur care a ajuns contra­pro­ductivă. Pentru aceşti fanatici, aurul este sin­gurul adăpost contra conspiraţiei guvernului de a pune mâna pe averea privată. Dar aces­te argumente nu sunt valabile. Aurul nu este un mijloc de plată“.

Claveau aminteşte că aurul este deja folosit ca mijloc de plată chiar de unele state americane, iar ancorarea unei monede de aur „este la fel de fanatică pre­cum dorinţa de a păstra valoarea mone­dei respective“.

Roubini spune, de asemenea, că preţul auru­lui a crescut când dobânzile reale au devenit negative. Dar îmbunătăţirea pers­pec­tivelor economice în SUA şi alte state sem­nalizează sfârşitul programelor de ajus­tare cantitativă şi posibile creşteri ale dobân­zilor. Claveau subliniază că economia SUA este departe de a-şi fi revenit complet, iar dacă Fed pune capăt prea devreme poli­ti­cilor neortodoxe, economia se va scufunda cu siguranţă.
 

Paulson vrea să abată atenţia de la pierderile cauzate de aur

Firma de investiţii a lui John Paulson (foto) nu va mai include rezultatele fondului axat pe investiţii în aur în rapoartele lunare privind evoluţia generală a afacerilor, scrie The Wall Street Journal.

Cei care au investit în fondul de aur, cu active de 360 milioane dolari, vor primi actualizări separate. Paulson Gold a pierdut 47% din valoare de la începutul anului până în aprilie, lună în care valoarea activelor pe care le administrează s-a redus cu 26%.

Spre deosebire, Fondul Paulson Recovery, care investeşte în companii expuse la evoluţiile economiilor, a câştigat 27% în valoare.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO