Business Internaţional

Nouriel Roubini: BCE striveşte ţările cele mai slabe din zona euro. Există riscul reintrării în recesiune

Nouriel Roubini: BCE striveşte ţările cele mai slabe din zona euro. Există riscul reintrării în recesiune

Autor: Adrian Voicu

07.05.2011, 11:36 2354

Banca Centrală Europeană (BCE) riscă o reintrare în recesiune aţărilor de la periferia zonei euro dacă va continua cu o creştere adobânzilor, este de părere Nouriel Roubini.

Într-un interviuacordat postului radio BBC, cel supranumit Dr. Doom pentrupreviziunile sale privind intrarea în recesiune a economieimondiale este de părere că contracţia economică a Greciei, Spaniei,Irlandei, Portugaliei şi Italiei va fi exacerbată de politicaeconomică tot mai aspră a BCE.

Pentru banii UE şi FMI,Portugalia vinde companii şi îngheaţă salariile de lastat

"Din păcate, BCE a început să crească dobânzile, aceste creşteriducând la o întărire a monedei euro", a declarat el. Cu toateacestea, "un euro din ce în ce mai puternic împiedică reluareacreşterii economice. Dacă nu va exista creştere economicăproblemele fiscale ale lor (ţărilor de la periferia zonei euro) -datorii publice şi private prea mari - nu vor fi niciodatărezolvate".

"O moneda euro mai slabă le va permite acestora să îşi revinădin recesiune. Poate că BCE îşi schimbă politica prea mult, prearepede, prea devreme", este de părere Roubini.

Multe dintre ţările de la periferia zonei euro au încă probleme,a mai spus Roubini. "Problema este că periferia zonei euro încă seaflă în recesiune, nu au ieşit deloc din recesiune".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO