Business Internaţional

Nouriel Roubini consideră că Europa are nevoie de o "bazooka" de 2.000 de miliarde de euro pentru a lupta cu criza

Nouriel Roubini consideră că Europa are nevoie de o "bazooka" de 2.000 de miliarde de euro pentru a lupta cu criza

Autor: Adrian Voicu

03.10.2011, 10:03 1553

Europa trebuie cât mai repede să acţioneze o "bazooka" de 2.000 de miliarde de euro pentru a contracara criza, este de părere Nouriel Roubini, preşedinte al fundaţiei Roubini Global Economics.

"Sunt foarte îngrijorat că lucrurile scapă de sub control", a spus Roubini într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg. "Îţi trebuie o bazooka uriaşă, de cel puţin 2.000 de miliarde euro, dar nu poţi aştepta trei luni, trebuie să o faci în următoarele săptămâni".

La trei ani de la colapsul Lehman Brothers, titlurile companiilor financiare sunt din ce în ce mai puternic atacate, costul asigurării datoriilor bancare continuând să depăşească record după record pe fondul slăbirii economiei globale.

Moneda europeană a coborât cu 0,5% la 1,3327 dolari în şedinţa de astăzi de la Tokio, în timp ce indicele regional Asia Pacific a pierdut 2,9% într-un moment în care investitorii aşteaptă cu interes întâlnirea ce va avea loc astăzi la Luxemburg între liderii europeni unde se va hotărî soarta fondului de salvare a Europei şi soarta Greciei.

Întâlnirea care va avea loc astăzi este de asemenea şi termenul limită până la care UE ar trebui să aprobe un împrumut de 8 miliarde de euro ce ar trebui acordat Greciei, a şasea tranşă din fondul de salvare al ţării convenit în mai 2010.

"Problema nu este dacă Grecia este insolventă, ci alţi doi elefanţi care se află în încăpere - Italia şi Spania", a spus Roubini. "Sunt prea mari pentru a eşua, dar şi prea mari pentru a fi salvate. Chiar dacă sunt nelichide, dar solvente ca urmare a măsurilor de austeritate, au pierdut deja credibilitatea în piaţă".

"Paşii ce trebuie făcuţi pentru a evita o situaţie de insolvenţă sunt uriaşi", a menţionat Roubini. Criza datoriilor din Europa ar putea avea consecinţe "mult mai grave" decât colapsul Lehman Brothers.

Deşi este cunoscut pentru predicţia privind căderea pieţei imobiliare din SUA şi criza mondială, fiind din această cauză supra-numit Doctor Doom, nu toate predicţiile acestuia s-au împlinit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO