Business Internaţional

Nouriel Roubini, Doctor Doom al economiei mondiale, una dintre ţintele spionilor ruşi?

Anna Chapman, una dintre cei 10 spioni rusi arestaţi în SUA, şi Nouriel Roubini, Doctor Doom al economiei
04.07.2010, 11:54 40

Cazul spionilor ruşi din SUA ia amploare, ieşind la ivealăfaptul că economistul american Nouriel Roubini, cel care aprevizionat intrarea în criză a economiei americane cu un anînainte ca acest lucru să se întâmple, ar fi fost una dintreţintele spionilor.

Conform blogului Economic Policy Journal, Anna Chapman, una dintre cele patrupersoane suspectate de spionaj pentru Rusia, s-ar fi împrietenit cueconomistul american Nouriel Roubini prin intermediul site-ului desocializare Facebook. Roubini ar fi declarat că s-a întâlnit o datăcu Chapman în cadrul unei reuniuni, dar nu îşi aminteşte dacă ar fiavut vreo conversaţie cu aceasta.

De asemenea, Roubini ar mai avea o legătură cu o spioană rusă,"Cynthia Murphy". Cynthia s-ar fi folosit de acoperire pentru aintra la Columbia University ca student MBA în scopul de a găsicolaboratori atât în rândul colegilor, cât şi al profesorilor,conform unor oficiali americani citaţi de New York Post.

Unul din ordinele primite de spionii ruşi era să "raporteze laC[entru] datele personale şi trăsăturile de caracter cu concluziipreliminare legate de potenţiala recrutare de către Serviciu".

Murphy a obţinut o diplomă MBA la universitatea din Columbia darşi o diplomă de absolvire în finanţe de la Leonard Stern SchoolofBusiness din cadrul New York University în 2000, instituţie la careRoubini predă încă din 1997.

Roubini este unul dintre cei mai importanţi economiştiamericani, având conexiuni cu alte personalităţi ale vieţiieconomice precum Larry Summers, Timothy Geithner sau Ben Bernanke.De asemenea, este consultant la mai multe bănci centrale, putând fiuna dintre cele mai importante ţinte financiare pentru eventualeleacţiuni de spionaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO