Business Internaţional

Nouriel Roubini, economistul care a previzionat intrarea in recesiune a SUA, anunta alternativele tarilor: ori default, ori inflatie. "Grecia este doar varful aisbergului"

Nouriel Roubini, economistul care a previzionat intrarea in recesiune, anunta alternativele tarilor: ori default, ori inflatie. "Grecia este doar varful aisbergului"
29.04.2010, 16:33 34

Nouriel Roubini, economistul care a previzionat intrarea SUA inrecesiune cu mai mult de un an inainte ca aceasta sa aiba loc, adeclarat ca datoriile suverane, de la cele ale SUA si Japoniei panala cea a Greciei vor conduce fie la cresterea inflatiei fie laintrarea in default a guvernelor, informeaza Business Week.

Peste 1.000 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor lanivel global au fost pierdute la 27 aprilie ca urmare a temerilorprivind intrarea in default a economiilor globale, conform unuistudiu Bloomberg. Cancelarul german Angela Merkel si Fondul MonetarInternational s-au angajat sa isi uneasca fortele pentru ca Greciasa depaseasca criza fiscala cu care se confrunta, dupa ce valoareaobligatiunilor si a titlurilor a cazut in Europa saptamanatrecuta.

"Razbunatorii obligatiunilor parasesc acum Grecia, Spania,Portugalia, Marea Britanie si Islanda", a spus Roubini in cadrulunei conferinte pe tema pietelor financiare sustinuta la MilkenInstitute Global Conference. "Din pacate, pe piata americana,razbunatorii nu au de gand sa plece".

Tot mai multi investitori se tem ca criza de deficit din Europava continua sa se extinda, dupa ce ratingurile Greciei, Portugalieisi Spaniei au fost reduse, acestia facand presiuni tot mai mariasupra tarilor pentru marirea pachetelor de salvare.

"Eu ma tem de cresterea datoriei suverane", a spus Roubini. Dacaaceasta problema nu este rezolvata, tarile fie vor esua in a-siindeplini obligatiile, fie vor hotari sa tipareasca bani, crescandastfel inflatia, pentru a reusi sa isi acopere datoriile.

"Grecia este doar varful aisbergului, sau canarul in mina decarbuni care prevesteste probleme fiscale de o mult mai mareintindere", a spus Roubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO