Business Internaţional

Nowotny, BCE: Ratele negative ale dobânzii, necesare pentru evitarea deflaţiei

Nowotny, BCE: Ratele negative ale dobânzii, necesare...

Autor: CătăIina Apostoiu

25.04.2016, 00:00 485

Zona euro are nevoie de rate negative de dobândă pentru a punea evita alunecarea în deflaţie, a declarat Ewald Nowotny, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat unui ziar austriac, ca reacţie la criticile aduse de oficiali germani la adresa politicii băncii centrale, relatează Reuters.

BCE a menţinut costul finanţării pentru bănci la zero la sfârşitul săptămânii trecute şi va continua să le perceapă acestora o dobândă de 0,4% pentru banii parcaţi la banca centrală. Mai mulţi politicieni germani s-au plâns în ultimele săptămâni că ratele scăzute ale dobânzii îi afectează pe deponenţi.

Nowotny a venit însă în apărarea politicii BCE. „Ratele negative trebuie discutate într-un context mai larg“, a declarat şeful băncii centrale austriece într-un interviu acordat ziarului Der Standard. Acestea fac parte din eforturile băncii centrale de a stabiliza situaţia economică a Europei după o criză severă, a declarat Nowotny. 

„Acum, totul se reduce la a preîntâmpina o alunecare a Europei în deflaţie“. Acesta a adăugat că ar saluta o majorare a ratelor dobânzii, dar pentru ca aceasta să se întâmple, trebuie să existe condiţiile potrivite. „Acest lucru se va întâmpla imediat ce economia va fi într-o stare mai bună, activitatea de business îşi va reveni şi inflaţia va avansa“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO